NAPREDNjACI i socijalisti potpisaće u narednim danima novi koalicioni sporazum bez Mlađana Dinkića i do kraja avgusta počeće sa radom rekonstruisana Vlada Srbije u kojoj neće biti ministara iz URS.

Predsedništvo Srpske napredne stranke, u sredu pre podne, posle jednoipočasovnog zasedanja, preseklo je: vanrednih izbora zasada nema i Vlada nastavlja sa još žešćim radom!

Lider SNS Aleksandar Vučić, u obraćanju javnosti posle ključne sednice stranačkog vrha, priznao je da je većina članova Predsedništva bila za vanredni izlazak na birališta. Ali, konačna odluka bila je drugačija:

- Zamolio sam ih da zbog stabilnosti zemlje ne idemo na izbore u ovom trenutku i oni su to shvatili i na kraju jednoglasno prihvatili. Predočio sam im da je pred Srbijom nekoliko važnih poslova i da nestabilnost ne bi donela ništa dobro. Odlučili smo i da rad Vlade ubuduće mora još striktnije da se kontroliše, a prva velika provera biće za šest meseci.

OBRADOVIĆ PODNEO OSTAVKUZASADA je izvesno da Vladu napušta sedam člavova. Iz redova SNS to su Goran Knežević (poljoprivreda), Alisa Marić (sport) i Bratislav Petković (kultura) dok je Aleksandar Vučić podneo ostavku na resor odbrane. Uz Dinkića, Nemanjinu 11 su napustili i preostali funkcioneri iz URS, vicepremijer Suzana Grubješić i Verica Kalanović (regionalni razvoj i lokalna samouprava). Od socijalista, ostavku je već podneo ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, a u sredu veče to je učinio i ministar prosvete Žarko Obradović.

Vučić je objasnio i da nije u interesu Srbije da se raspusuju izbori zbog ekonomske situacije u zemlji, iako bi SNS na njima dobila duplo više mandata:

- Ali, ako ne bude rezultata, biće izbora.

Vođa naprednjaka je otkrio i da je želeo da nastavi da radi sa istim partnerima u koaliciji:

- Zalagao sam se za kompromis jer smatram da više glava može efikasnije da doprinese budućnosti zemlje. Dačić je na razgovorima rekao da Dinkić više ne može da bude ministar finansija i ekonomije, ali da može da bude nešto drugo. Onda je Dinkić došao sa svojim predlogom. Za mene je sve što se tiče SNS bilo prihvatljivo, a za Dačića nije. Premijer me je potom obavestio da ne vidi vladu sa bilo kojim članom URS i SNS je bio suočen sa teškom dilemom: nastavak rada ili izbori.

Vučić tvrdi i da nijednog trenutka nije uslovljavao Dačića da napusti premijersku funkciju ili MUP:

- Nikakva politička trgovina me ne zanima i u takvoj pijaci nisam ni učestvovao. Nisam zainteresovan da bez izbora budem premijer.

Na pitanje novinara, očekuje li da SPS ponudi smenu još nekog ministra, Vučić je kratko odgovorio:

- Ne bih isključio takvu mogućnost.

Foto: N. Fifić

Upitan da li je razmišljao o proširivanju parlamentarne većine još nekim strankama, on je rekao da se mnogi nude, da ih niko nije pozvao i da apsolutno to nije razmatrano.

Premijer Ivica Dačić pozdravio je odluku naprednjaka da se ne ide na izbore:

- To je odraz njihovog ozbiljnog i državotvornog stava. Pitanje izbora u ovom trenutku ne bi bilo najbolje rešenje zbog svih problema sa kojima se Srbija suočava. Sve dok ima rezultata, nema potrebe za izbore. Čak i opozicija koja ih deklarativno traži, moli boga da se ne raspišu.

SELAKOVIĆ PREGOVARA SA BRISELOM? VUČIĆ je potvrdio i da je za njega bilo prihvatljivo da Suzana Grubješić bude glavni pregovarač sa EU, ali da se sada nastavljaju i pregovori za to mesto. Nezvanično se spekuliše da je ministar pravde Nikola Selaković ponovo najozbiljniji kandidat za tu funkciju. Od njega smo čuli da bi taj posao za njega bio veliki izazov i da bi dao sve od sebe da posao radi uspešno, ukoliko bi to od njega tražili SNS i stranački predsednik.
Lider socijalista ponovo je obrazložio svoju odluku da praktično izbaci iz Vlade ministre iz URS. On se javno zahvalio Dinkiću na dosadašnjoj saradnji koja je, kako je rekao, bila dobra:

- Svako nosi svoj nivo odgovornosti. U politici ne postoje simpatije, već samo rezultati. Kad smo se odlučili na rekonstrukciju, ona mora da bude ozbiljna i temeljna i mora da ima efekte u najvažnijoj oblasti, a to su ekonomija i finansije. Zato su bile neophodne promene u tim resorima.

Predsednik URS i odlazeći ministar Mlađan Dinkić kaže da je odluka premijera da njegova stranka više ne bude deo vladajuće koalicije, „početak jednog procesa koji će se završiti odlaskom Ivice Dačića“.

- Očekivao sam da će se ovo ovako završiti jer znam da postoje obaveze iz Briselskog sporazuma, da nije vreme za vanredne izbore i da SNS u ovom trenutku ne može da formira većinu bez Dačića. Neku buduću saradanju sa Vučićem bih prihvatio, ali sa Dačićem ne.

Dinkić je najavio i da će URS biti konstruktivna opozicija, ali da očekuje da će doći do vanrednih izbora ili prekompozicije i ove vlade:

- Znam da mnogi misle da je kraj, da je gotovo. Ja ću citirati Milana Mladenovića: „Kad je kraj, za mene znaj, tek tad je počelo“.

Analitičari su, mahom, pohvalili potez SNS kojim su izbegnuti izbori. Programski direktor CeSID Marko Blagojević smatra da je Vučić doneo mudru odluku „hladne glave“:

STRANCIMA RESOR EKONOMIJE VUČIĆ je potvrdio i da razgovara sa više inostranih eksperata i da očekuje da jedan ili dva stranca preuzmu resore u rekonstruisanoj Vladi Srbije. - Tražiću da bar jedan od resora ekonomije ili finansija vodi strani stručnjak. Uveren sam da bi inostrani ekspert bolje vodio ta važna ministarstva od nekih priučenih stranačkih kadrova, jer na njega niko ne može da vrši pritisak. Dosta mi je kritizera koji mi svakog dana sole pamet, a ništa ne znaju da urade. Lider SNS je potvrdio i da su u tom cilju postojali kontakti sa bivšim prvim čovekom MMF Dominikom Stros-Kanom. Prema saznanjima „Novosti“, Vučić ovih dana razgovara i sa još nekoliko eksperata iz Velike Britanije, centralne i severne Evrope.

- Iz kog razloga ići na izbore ukoliko bi se oni opet završili partnerstvom naprednjaka i socijalista, koji i sada mogu da nastave da vladaju?

Vladimir Goati smatra da SNS i SPS nakon rekonstrukcije neće zvati u vladu nove partnere, jer imaju, kako kaže, „minimalnu većinu od 128 poslanika“.

U FOTELjAMA JOŠ TRI NEDELjE

Ministri koji nisu dobili poverenje premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića ostaće u Nemanjonoj 11 barem još tri nedelje. Poslanici Narodne skupštine, prema našim saznanjima, neće se okupljati pre 20. avgusta kako bi ih zvanično razrešili sa funkcija.

Prema Zakonu o Vladi, predsednik parlamenta sednicu može zakazati pet dana pošto taj predlog stigne u zakonodavni dom, a može da sačeka i prvo naredno zasedadanje. U slučaju razrešenja dozvoljeno je da se u parlamentu otvori rasprava o smenjenim ministrima, dok se ostavke samo primaju „k znanju“ čime članovima Vlade automatski prestaje mandat. S obzirom na to da će u grupi odlazećih ministara neki zvanično podneti ostavke, dok će neki biti smenjeni, može se očekivati i debata u skupštinskim klupama.

Od trenutka kada članovi kabineta i zvanično budu razrešeni glasovima najmanje 126 poslanika, premijer Ivica Dačić ima 15 dana da predloži njihove naslednike. Međutim, očekuje se da će imena novih ministara već biti poznata u naredne dve nedelje, a sednica Skupštine na kojoj će biti izabrani trebalo bi da bude zakazana za 25. ili 26 avgust. Ukoliko, pak, dođe do „vakuuma“ Dačić će resore smenjenih ministara privremeno morati da prepusti nekom od njihovih kolega. (N. P.)

SEDNICA PROTEKLA BEZ VARNICA

DA je neko ko ne zna da je u toku raspad vladajuće koalicije, prisustvovao sednici Vlade, pomislio bi da vlast funkcioniše rutinski i bez trzavica. Jer, zasedanje je proteklo bez ikakvih polemika i međupartijskih okršaja.

Doduše, od članova Vlade iz URS sednici je prisustvovao samo Dinkić, dok su Grubješićeva i Kalanovićeva, očigledno odlučile da je bojkotuju.

Svi ostali članovi vlade, koji su javno podneli ostavke ili su viđeni za smenu, učestvovali su u zasedanju. Da ipak nije stanje redovno, ministre je podsetio premijer Dačić, koji je na kraju sednice objasnio formalnu proceduru za razrešenje ministara. Ipak, te smene će sačekati neko od narednih zasedanja.