POSLE skoro polugodišnjih partijskih kombinovanja, konačno je udaren temelj rekonstruisanoj vladi, ali još nije sastavljena lista svih ministara.

Naprednjaci i socijalisti u nedelju su raspravljali o kadrovskim rešenjima, ali još nisu definitivno prelomili ko će sve tokom nedelje u Narodnoj skupštini da položi zakletvu.

Usvajanjem zakonskih izmena, utvrđeno je da će ubuduće u Vladi biti 18 resora, jedan više nego u aktuelnoj, jer se ministarstva privrede i finansija razdvajaju. Ostali resori, osim preciziranja njihovih nadležnosti, nisu pretrpeli bitnije promene. Iako je u jednom trenutku bilo u opciji, Srbija neće dobiti posebno ministarstvo za EU, niti za ekologiju.

Glavni odbor SNS u nedelju je za novog ministra finansija i zvanično kandidovao Lazara Krstića, diplomca Jejla, koji je bio zaposlen u konsultantskoj kući „Mekenzi“. Za ministra odbrane predložen je Nebojša Rodić, sadašnji šef BIA, a potpredsednik naprednjaka Igor Mirović biće na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Ostala je nepoznanica ko će voditi resor privrede i poljoprivrede.

Nezvanično, za prvu poziciju podjednake šanse imaju konsultant Saša Radulović i jedan ugledni srpski biznismen, dok su u igri za čelo agrara poznati profesor sa Novosadskog poljoprivrednog fakulteta, ali i bivši zastupnik Srbije u Svetskoj organizaciji za hranu.

Kako su tekli događaji vezani za rekonstrukciju Vlade pogledajte OVDE

Socijalisti su dobili „zaduženje“ da odrede ko će voditi resor kulture i informisanja. Zasada je prvom portfelju najbliži šef Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, ali se pominje da bi u tu fotelju mogli da sednu i reditelj Srđan Dragojević i potpredsednica stranke Dijana Vukomanović. Kao kandidat za ministra sporta pominje se sadašnji državni sekretar i bokserski šampion Nenad Borovčanin. Po svemu sudeći, Dačić će najteže izabrati naslednika Milutina Mrkonjića u resoru saobraćaja, ali je obećao da će sva imena biti poznata najkasnije do četvrtka.

USKORO PREGOVARAČ SA EU U narednih nekoliko dana biće otklonjena i dilema hoće li biti izabran potpredsednik Vlade koji će biti zadužen za evropske integracije:
- Još nemamo glavnog pregovarača i zato još nismo doneli odluku - poručio je Vučić. On je rekao da se u naredom periodu mogu očekivati i smene državnih sekretara i pomoćnika koji nisu postigli rezultate.

Za razliku od lidera socijalista, Vučić je barem delimično otkrio karte. Obrazlažući predloge za ministre pred partijskim saborcima on je za svog naslednika u resoru odbrane Nebojšu Rodića rekao da je BIA vodio odgovorno i da je u trostruko manjem obimu koristio mere koje su po zakonu dozvoljene, a ostvario dvostruko veće rezultate.

- Od Igora Mirovića očekujem da svojim trudom i zalaganjem pomogne razvoju lokalnih samouprava i da im pokaže na koji način da bolje iskoriste sredstva iz evropskih fondova.

A povodom poređenja Lazara Krstića i Božidara Đelića, koji je svojevremeno takođe stigao iz inostranstva u Vladu, Vučić je rekao da „Krstić sada dobro živi, da je imao solidnu platu u konsultantskoj firmi, gde je radio i da iz Srbije sigurno neće otići bogatiji za 11,6 miliona evra“.

I dok su naprednjaci raspravljali u Sava centru, najuže rukovodstvo socijalista okupilo se u svom štabu na Studentskom trgu. Nakon gotovo tri sata razgovora, Dačić je izašao pred novinare, ali nije otkrio nijednog zvaničnog kandidata. Samo je pomenuo da Branko Ružić neće biti ministar sporta tako da „zvezdaši mogu da odahnu“.

- Nećemo se rukovoditi stranačkim interesima, nego interesima države. Postavićemo ljude od visokog ugleda i integriteta, i nije važno da li su oni stranački opredeljeni.

Dačić je zatim objasnio da ga je Predsedništvo ovlastilo da obavi razgovore sa svim kandidatima i donese odluku ko će biti ministri.

DRAGAN GLAMOČIĆ NA ČELU AGRARA

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dragan Glamočić najverovatnije će biti na čelu srpskog agrara - saznaju „Novosti“. Reč je o stručnjaku koji se usavršavao u Americi, koji je objavio više od 150 naučnih radova, a član je američkih udruženja za nauku u stočarstvu i mlekarstvu. Njemu će verovatno savetnik biti dr Svetlana Živanović, koja živi u SAD i koja je bila „prvi pik“ za fotelju ministra poljoprivrede.

Na primedbe iz dela opozicije da neće imati dovoljno vremena da se upoznaju sa kandidatima, premijer je uzvratio:

- Zar su Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica ili Mirko Cvetković predlagali kandidate deset dana ranije? Te primedbe su politička predstava koja želi da skrene pažnju sa činjenice da je rekonstrukcija obavljena na temeljan način i da su mnogi kandidati stručnjaci.


POLAŽU ZAKLETVU U PETAK

Poslanici Skupštine Srbije započeće u ponedeljak u 11 časova raspravu o izmenama Zakona o ministarstvima, što će biti „poslednja klapa“ za višemesečni politički triler pod nazivom rekonstrukcija Vlade.

Ovo će biti jedini akt o kome će parlamentarci raspravljati i očekuje se da nakon rasprave u načelu, debata o amandmanima i glasanje budu zakazani za sredu. Jer, prema Poslovniku o radu Narodne skupštine, između završetka rasprave u načelu i početka rasprave o pojedinostima mora da prođe najmanje 24 sata.

Nakon toga, najverovatnije u petak, biće zakazana nova sednica na kojoj će tribuni izabrati nove ministre, koji će istog dana i položiti zakltevu. Time će biti stavljena tačka na prekomponovanje kabineta Ivice Dačića.