ZBOG čvrste namere vladajuće koalicije da se o rekonstruciji ne raspravlja noću, u Skupštini Srbije u subotu nije bilo svečane atmosfere. Očekivano polaganje zakletve 11 novih ministara je pomereno kako bi se obratili svi poslanici s poduže liste prijavljenih govornika. Rasprava je prekinuta u nedelju kasno posle podne, a poslanici će se ponovo okupiti u ponedeljak od 11 časova, a kasno po podne očekuje se da zvanično stupe na dužnost.

Debatovalo se o svemu, najmanje o zadacima osveženog tima iz Nemanjine. Opozicija je opet imala primedbe na odabir kandidata za resore, ali oni su mirno sedeli u klupama, jer se očekuje da će za njih glasati 133 poslanika.

Serija replika, na momente čak i vatrenih optužbi, kulminirala je sukobom prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i šefa kluba DS Borka Stefanovića.

- Rekli ste da će biti uhapšen onaj ko je pomagao Dušanu Antoniću iz Agrobanke, da ćete rešiti aferu prisluškivanja vas i Nikolića, da će biti procesisurana vama bliska osoba, obećali ste da ćete formirati kancelariju za brze odgovore, da će Cvijan biti smenjen ako se pokaže da je pritiskao sud. Samo se Vučić u Srbiji promenio, ništa se drugo nije promenilo - optuživao je Stefanović.

DINKIĆ UMESTO MARKOVIĆA ODLUČIO sam da budem nezaposlen, sve sam pripremio i od ponedeljka šaljem Mlađana Dinkića u parlament - ovom rečenicom je Predrag Marković u subotu najavio da vraća mandat da bi mesto u skupštini zauzeo lider URS. Prema saznanjima "Novosti", Nišlija Branislav Jovanović podneće ostavku da bi došla bivši ministar Verica Kalanović, dok će Suzana Grbuješić preuzeti poslanički mandat Jožefa Šandora iz Sente.

Vučić je oštro uzvratio:

- Pominjete diskove, Banane i ne znam šta, a da ne naljutite Dačića da vas ostavi da pljačkate Beograd, ali moram da vam kažem da će i to biti istraženo. Biće istraženo sve i o Vučiću i o Dačiću, ali i sve o jednom od najbogatijih tajkuna u ovoj zemlji, njegovom visočanstvu Draganu Đilasu. Mene vaše bogatsvo ne plaši, nego me inspiriše da po kriminalu i korupciji udarim još jače. Ne plašim se obračuna sa kriminalcima i iz vaših i iz naših redova.

Stefanović se onda usmerio na rad kabineta premijera, istakavši da ne veruje da će rekonstukcija doneti boljitak:

- Vlada sa ovakvim međusobnim sukobima i sukobima interesa, ne može da opstane.

Na ovo je premijer Dačić odgovorio da je jedina politika DS da "kobajagi posvađa stranke unutar vladajuće koalicije, pa da uđe u vlast, jer drugačije ne može":

- Stefanoviću, da li dobro obavljate funkciju političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova s obzirom na to da ste svaki dan ovde. Ili to što tamo niste podneli ostavku znači da podržavate vladu?

Opozicija je sve vreme držala nove ministre "na oku", pa je iz DSS stigla zamerka da kandidat za ministra sporta Vanja Udovičić "tvituje" o ponašanju poslanika dok traje rasprava.

- Vanju dugo poznajem. On nema Tviter nalog i to je pušteno s lažnog. Mogli ste da ga pitate da li je to učinio - odbranio je Vučić vaterpolo asa.

NIKOLIĆ: NAROD GLAVNI SUDIJA PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u subotu da će sud o novom sastavu vlade dati građani kada budu "živeli onako kako vlada bude odredila". - Ja mogu samo da pomognem svakoj vladi koja bude izabrana i to upravo činim radeći na izgradnji ugleda Srbije u svetu. Mislim da mogu mnogo toga da uradim na omogućavanju da vlada obezbedi mnogo više poslova u inostranstvu nego do sada i to ne samo kroz kredite već i kroz koncesije za ogromne objekte koje ćemo da gradimo - poručio je šef države.

Na momente je praštalo i unutar vladajuće koalicije. "Doprinos" podizanju atmosfere dao je šef kluba PUPS Milan Krkobabić, koji je pozvao ministre da građanima upute osmeh, a kolege da mu aplaudiraju zbog uspeha PTT Srbija, na čijem je čelu, i "Srbijagasa". Vladi je poručio da poštuje stranke koje je čine i da se više ne udvara "omiljenoj opoziciji":

- Poručujem i penzionerima - dok je ove vlade penzije će biti sigurne.

Ovaj nastup kao da se nije mnogo svideo Vučiću:

- Kad je reč o naklnostima omiljene opozicije, ja sa njima ne sedim ni ujutru ni uveče, ni po kafićima, ni u Vladi, osim kad imamo neku profesionalnu obavezu, ali to ne krijemo od građana. Pa, vi ste danas sa njima u koaliciji, a ne ja i SNS. Inače, volim penzionere, a sigurno SNS ima veći broj glasača među njima nego PUPS.

Duel u parlamentu imali su i premijer i šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić. Dačić je još jednom potvrdio da je on predložio da URS ne bude deo koalicije, jer "treba postići napredak u oblasti ekonomije i finansija".

- Nemamo problem sa izbacivanjem iz vlade i nema razloga da se pravdate. Možda i mi vas jednoga dana izbacimo iz vlade. A sada ste skinuli veliko breme sa naših leđa - uzvratio je Ilić premijeru.