POSLE trodnevne maratonske rasprave u Skupštini Srbije, tokom koje se najmanje polemisalo o kandidatima za članove Vlade i o viziji budućeg kabineta, u ponedeljak bi trebalo da bude izabrano novih 11 ministara, koji će odmah pred poslanicima da polože svečanu zakletvu.

Na osnovu zauzetih pozicija tokom verbalnog parlamentarnog rata koji još nije ni završen, rekonstruisanu vladu trebalo bi da podrže 133 narodna poslanika - 128 iz vladajuće koalicije plus pet poslanika skupštinske grupe SPO - DHSS.

To je, ipak, „tanja“ većina nego prošle godine kada je oformljen kabinet, jer je zajedno sa poslanicima URS, vlada Ivice Dačića tada dobila 142 glasa.

Tako će se sada, na strani protivnika redizajniranog ministarskog tima, naći 117 opozicionih predstavnika koji su pojačani Dinkićevim taborom.

U Narodnoj skupštini, za 11 časova je zakazan nastavak debate o rekonstrukciji, a prema informacijama iz najvišeg doma, ministri bi tek u ponedeljak uveče mogli da polože zakletvu. Svečanosti kojom će biti ozvaničen rad novog tima, trebalo bi da prisustvuje i predsednik republike Tomislav Nikolić kao i brojni članovi diplomatskog kora.

DAČIĆ: NIJE PRIVREMENO REŠENJE

Premijer Srbije Ivica Dačić odbacio je kalkulacije da je rekonstrukcija Vlade privremeno rešenje do vanrednih izbora u decembru, i poručio da će ona trajati toliko dugo dok traje politički dogovor članica vladajuće koalicije.

- Izbora će biti kad se SNS i SPS dogovore ili posvađaju. Opozicija ne može da izazove izbore u parlamentu jer nema većinu, niti na ulici, jer nema taj kapacitet - ocenio je Dačić.

On je napomenuo da su sve polemike oko toga ko će biti premijer završene, jer je on tu stvar već raspravio sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem i sa njim se dogovorio.

- O toj temi ne želim da više govorim i zamolio bih svakoga iz naših stranaka da o toj temi ne govori, jer imamo druge probleme - rekao je Dačić.

Potrebu za rekonstrukcijom Vlade on je objasnio stavom da dosadašnja ne bi mogla da izdrži narednih nekoliko meseci.

On je poručio da je, posle rekonstrukcije Vlade, važno da ekonomija dobije prioritet, ali da ne treba očekivati da će se samo Krstić i novi ministar privrede Saša Radulović baviti tim pitanjem, već moraju svi da stvore uslove i povoljan ambijent za domaća preduzeća i strane investitore.

Dačić je rekao i da kandidat za ministra finansija Lazar Krstić ima njegovu podršku, ali i naglasio da građani Srbije ne treba da ideologiziraju eksperte i da ih smatraju nadljudima.

Praktično, svih 11 novih članova, verovatno će već u utorak ujutru moći da se usele u ministrske kabinete i da počnu sa radom. Prema našim informacijama, tokom ove nedelje počeće i smena državnih sekretara i nižih činovnika, kao i izbor najbližih saradnika novih ministara.

Posle rekonstrukcije, u Vladi će biti najviše pravnika - pet. Uz Vučića, Selakovića i Mrkića, pravni fakultet su završili i ministar odbrane Aleksandar Rodić i ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin.

U skladu sa novim ciljevima, pojačano je i društvo ekonomista u Nemanjinoj 11. Uz Zoranu Mihajlović, ekonomiju su završili i Aleksandar Antić, Igor Mirović i diplomac sa Jejla Lazar Krstić.

Od ponedeljka će u Vladi biti i šest doktora nauka. Pored Jovana Krkobabića, Milana Bačevića, Slavice Đukić Dejanović i Zorane Mihajlović, tu najvišu titulu nose i novi ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, kao i budući prvi čovek prosvete Tomislav Jovanović.

Rekonstrukcijom je delimično ispoštovan i princip „regionalne zastupljenosti“, jer pored većinskih Beograđana, iz Novog Sada dolaze Mirović, Glamočić i Vulin, dok je Krstić iz Niša.

Pošto je u Skupštini u nedelju bio predah, polemika o Vladi nastavila se u javnosti.

Portparol URS Marko Selaković ocenio je da je ekspoze premijera nedorečen:

- Na primer, Dačić najavljuje da će povećati namete na potrošnju. Trebalo bi da razjasni, da li se iza toga krije povećanje PDV? U svakom slučaju, ne bi valjalo da rekonstrukcija bude samo u funkciji novih izbora. Očekujemo reformske zahvate, pre svega u obrazovanju i restrukturiranju javnih preduzeća.

Liberalno-demokratska partija zatražila je od vladajuće većine i premijera Dačića da opozovu ministra pravde Nikolu Selakovića. Za LDP je „skandalozna“ Selakovićeva izjava „da će za manje od 20 meseci biti okončane istrage i podignute optužnice u svim slučajevima spornih privatizacija“:

- Ta poruka je opasna jer prejudicira kako će biti završene istrage spornih privatizacija, što može da ugrozi rezultate dosadašnjih i budućih istraga - rekao je Bojan Đurić, poslanik LDP.