POŠTO obavi zvanične konsultacije sa svim parlamentarnim strankama koje je započeo u četvrtak, šef države Tomislav Nikolić odrediće u utorak Aleksandra Vučića, lidera SNS, za mandatara nove Vlade.

Paralelno sa tom obavezujućom procedurom, iza kulisa političe scene, budući premijer Srbije svakodnevno sklapa kockice i priprema tim za Nemanjinu 11.

Od naprednjaka, u Vladi će najverovatnije biti Zorana Mihajlović, Igor Mirović, Nebojša Stefanović, Vanja Udovičić i Nikola Selaković, ukoliko ne bude gradonačelnik Beograda.

Gotovo je izvesno da će uz lidera SPS Ivicu Dačića (vicepremijer, šef diplomatije ili odbrana), u Vladu ući i Aleksandar Antić, koji ovoga puta neće voditi resor saobraćaja.

Prema sadašnjim „skicama“ kabineta, Aleksandar Vulin će preuzeti resor rada i socijalne politike. Rasim Ljajić ostaje potpredsednik sa ministarstvom trgovine i telekomunikacija, kom se pridružuje i turizam.

Od nestranačkih eksperata, u Vladi sigurno ostaje Lazar Krstić (finansije). Dragan Glamočić pozvan je da zadrži poljoprivredu, a u taj resor bi mogao da „uskoči“ i Danilo Golubović, dosadašnji državni sekretar u tom resoru.

U Predsedništvu su se najduže zadržali Petrović, Tadić i Čanak

U Nemanjinu se, posle više od decenije, vraća i Kori Udovički koja bi trebalo, kako saznajemo, da preuzme jedan od novih ekonomskih resora.

Socijalisti će, navodno, moći da predlože i još jednog nestranačkog stručnjaka za prosvetu, a njihov kandidat je i Ivan Tasovac (kultura), koga sada predlažu i naprednjaci. Nije isključeno ni da Nebojša Rodić ostane ministar odbrane... Očekuje se da nova Vlada nema ministarstva bez portfelja.

MOGUĆA SARADNjA ĐILASA I TADIĆA DRAGAN Đilas i Boris Tadić u četvrtak nisu odbacili mogućnost opozicione saradnje. Lider DS istakao je da njegova stranka nema problem da sarađuje sa bilo kim, ako je to na dobrobit Srbije, ali i da prvo treba videti ko će uopšte biti protivnik nove vlasti. Tadić je rekao da je spreman da sarađuje sa svima da Srbija postane pristojno društvo.

I dok Vučić slaže kadrovski mozaik, šef države Tomislav Nikolić započeo je formalne konsultacije sa parlamentarnim strankama o formiranju Vlade.

Na Andrićev venac prvi su stigli predstavnici SPS-PUPS-JS, nešto pre 10 sati. U delegaciji koju je predvodio lider socijalista Ivica Dačić, bili su i Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović, kao i zamenici predsednika PUPS Milan Krkobabić i JS Petar Petrović.

Nakon polučasovnog razgovora, Dačić je saopštio da su oni spremni da budu deo parlamentarne većine, dodavši da nijedno kadrovsko rešenje još nije dogovoreno:

- O tome ćemo razgovarati tek posle Vaskrsa. Ostavljeno je više varijanti. Sigurno je da bilo kakav dogovor ne podrazumeva da samo ja budem u Vladi, a sa druge strane ne podrazumeva ni da samo SPS iz naše koalicije učestvuje u dogovoru, već svi.

Potom su u zgradu Predsedništva stigle demokrate. Delegaciju je predvodio njihov lider Dragan Đilas, a došli su i njegov zamenik Bojan Pajtić, kao i potpredsednica stranke Vesna Martinović.

- Obavestili smo predsednika da ne želimo da učestvujemo u budućoj vladi, ali i da nas niko i nije zvao - izjavio je Đilas. - Izrazili smo bojazan prema mnogim merama koje mogu dovesti do smanjenja životnog standarda građana i otpuštanja, a zatražili smo da se odustane od ideje rotiranja na mestu predsednika skupštine, jer to unižava ugled najvišeg zakonodavnog tela.

Pastorov SVM ulazi u Vladu

Na Nikolićevo „kanabe“ potom su stigi lideri NDS, LSV i ZZS - Boris Tadić, Nenad Čanak i Dušan Petrović. Nakon najdužeg razgovora, Tadić je ponovio stav da ne žele da uđu u vladu u kojoj su socijalisti:

- Ta vlada ne bi bila delotvorna, jer SPS nema personalna rešenja koja mogu dovesti do napretka Srbije, a njihovi kadrovi u resorima vlade do sada nisu pokazali spremnost da sprovode reforme.

Na Andrićev venac potom je sam stigao prvi čovek SVM Ištvan Pastor, koji će biti deo vladajuće većine:

- Obavestio sam predsenika da ćemo ući u vlast, a koalicioni sporazum ćemo potpisati sredinom sledeće sedmice.

Demokrate obavestile Nikolića da ostaju u opoziciji

Na razgovore su u četvrtak došle i delegacije koje su predvodili predsednici SDA Sulejman Ugljanin i PDD Riza Halimi.

Nikolić će zvanične konsultacije okončati u utorak, sastankom sa predstavnicima izborne liste „Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo“.TINDE KOVAČ CEROVIĆ NEĆE FUNKCIJU

LIDER NDS Boris Tadić odbacio je u četvrtak mogućnost da Tinde Kovač Cerović, koja je bliska njegovoj stranci, bude ministar prosvete:

- Rekla mi je da je niko iz vladajuće koalicije nije zvao i da neće ulazitu u vladu.

Upitan kako se oseća u zgradi Predsedništva, Tadić je odgovorio:

- Već sam zaboravio kako je bilo ovde, ne vezujem se za kuće.