NA prvoj sednici vlade Aleksandra Vučića povučeni su svi zakoni koji su dostavljeni parlamentu u vreme Dačićevog kabineta.

Novi ministri su u ponedeljak u 10 časova zauzeli svoja mesta za ovalnim stolom velike sale za zasedanja u Nemanjinoj.

Tokom prvog zvaničnog okupljanja, razrešeni su svi dosadašnji državni sekretari u resorima i odlučeno je da se redovne sednice Vlade održavaju svakog četvrtka u 13 časova.

Posle izbora novih ministara nastavljeno je „kadriranje“ po dubini i očekuje se da u toku prvog meseca svi članovi Vlade odaberu svoje najbliže saradnike sa kojima će raditi.

Kako „Novosti“ saznaju, Vučić je odlučio da njegov šef kabineta bude ekonomista Ivica Kojić, dugogodišnji najbliži saradnik Mlađana Dinkića, još od vremena kad je on bio na čelu NBS. Njegov prethodnik Aleksa Jokić, prema našim informacijama, prelazi na mesto premijerovog savetnika.

Takođe, prvi potpredsednik Ivica Dačić trebalo bi da imenuje Veljka Odalovića za generalnog sekretara Ministarstva inostranih poslova, a nezvanično se spekuliše da bi Marko Đurić mogao da bude državni sekretar u tom resoru.

PREMIJER NEĆE U REZIDENCIJU PREMIJER Vučić neće se preseliti u rezidenciju na Dedinju, na koju kao predsednik Vlade ima pravo, već će ostati u svom stanu - potvrđeno je „Novostima“. Vučić neće menjati ni kabinet u Nemanjinoj 11. Kako saznajemo, on će ostati u prostorijama koje je koristio kao prvi potpredsednik, a u tom kabinetu su premijersku dužnost obavljali i Vojislav Koštunica i Mirko Cvetković. Ivica Dačić je kao predsednik Vlade bio u kabinetu koji je koristio Zoran Đinđić.

Tako bi se otvorilo mesto u Predsedništvu za bivšeg šefa diplomatije Ivana Mrkića, koji bi postao savetnik predsednika Tomislava Nikolića.

Od ostalih bivših ministara koji nisu ušli u Vučićev tim, niko još nije dobio novu rolu u Nemanjinoj.

Igor Mirović, potpredsednik SNS, koji je u ponedeljak zvanično predao dužnost Dušanu Vujoviću u resoru privrede, okreće se aktivnijem stranačkom angažmanu.

- Rukovodstvo stranke i Glavni odbor SNS odlučili su da u narednih nekoliko meseci, ili nekoliko godina, budem zadužen za važna politička pitanja kada je reč o Skupštini i Vladi Vojvodine i to ću sa zadovoljstvom obavljati - rekao nam je Mirović.

Ni potpredsednik naprednjaka Goran Knežević nije u ovoj „turi“ dobio ministarsku funkciju, ali je ostao poslanik u parlamentu. Potvrdio nam je da ostaje i savetnik u NIS.

Naši izvori otkrivaju i da bi Milan Bačević trebalo da bude novi ambasador Srbije u Kini, iako to još niko zvanično nije potvrdio.

Sulejman Ugljanin će biti poslanik, kao i Slavica Đukić Dejanović, koja je i u vreme ministrovanja primala platu u KC Kragujevac i na Medicinskom fakultetu u tom gradu.

U profesuri ostaje i Tomislav Jovanović, bivši ministar prosvete, a struci se vraća i Dragan Glamočić, eksministar poljoprivrede.