BEOGRAD - Vlada Srbije angažovala je konsultanstku kuću bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koja treba da pomogne u formiranju stručnih timova u okviru kabineta premijera Aleksandra Vučića, tvrdi dnevnik "Danas".

Troškove usluga britanske firme biće pokriveni iz fondova Ujedinjenih arapskih Emirata, potvrđeno je listu u Vladi.

Vlada Srbije otkupila je od organizacije "Toni Bler asošijets" (Tony Blair Ašociates" model rada kabineta premijera koji funkcioniše pomoću "deliveri junita" (delivery unit), odnosno osoba ili timova koji su zaduženi za ispunjavanje ciljeva u različtim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima.

U kabinetu, kako tvrdi "Danas", se planira formianje pet podgrupa - za infrastrukturu, privatizaciju javnih preduzeća, direktne strane investicije, državnu upravu i poljoprivredu.

Timovi su unutar sebe podeljeni po konkretnim projektima.

Predstavncii Blerove organizacije biće zaduženi da nadziru formiranje timova u kabinetu premijera Vučića i kontrolišu njihov rad, dok predstavnici Vlade rade na izboru ljudi koji će biti angažovani na tim poslovima.

Tomi Bler je jesenas bio u Beogradu i savetovao Vučića da primeni ovaj model funkcionisanja, kako bi nameravani poslovi i dogovorene investicije i projekti u različitim oblastima bili efikasnije obavljeni, imajući u vidu da premijerov kabinet u ovom trenutku broji samo četiri osobe. Od kada je Siniša Mali preuzeo da vodi grad Beograd, u kabinetu nema nijednog ekonomiste", istakao je izvor iz Vlade u izjavi "Danas-u".

Predavanje Alistera Kembela, savetnika za medije Tonija Blera, pi-arovima u Vladi Srbije, koje se održalo krajem januara je jedan deo tog projekta.Predavanje je samo jedno u nizu koja se održavaju za zaposlene u državnoj upravi svakog meseca.

Bler je nakon odlaska sa fnkcije premijera Velike Britanije osnovao konsultanstku kuću.Trenutno je konsultant u Kazahstanu, a od 2013.godine sarađuje i sa Vladom Albanije, odnosno savetuje ih po pitanju evropskih integracija.

Britanski mediji su pisali i da je bio savetnik vlade u Egiptu i Kuvajtu.