AKO stanemo, Srbija više neće moći da krene napred! Ne želim više da čujem "ne mogu" i "ne znam". Niko neće imati pravo na izgovore!

To je poručio premijer Srbije Aleksandar Vučić, tačno na godišnjicu rada svog kabineta, na prigodnoj sednici Vlade, održanoj pod vedrim nebom na površinskom kopu "Tamnava - Zapadno polje".

Sumirajući rezultate, Vučić je rekao da je simbolično odabrao Rudarski basen "Kolubara" za jubilarno zasedanje, jer su i ministri u ovih godinu dana svakodnevno kopali i izvlačili državu iz "vode do guše", pošto su je takvu zatekli.

- Lomili su nas spoljni pritisci. Pogodile su nas užasne poplave, s kojima smo se žestoko borili baš ovde u "Kolubari". Sačuvali smo obraz i stavili državu čvrsto na put ekonomskog razvoja. Povlačili smo nepopularne poteze za dobrobit zemlje i građana. Vodimo tešku ekonomsku bitku u kojoj se nisu svi najodgovornije ponašali - poručio je premijer sa improvizovane govornice.

Pred nekoliko stotina rudara, koji su prvi put mogli da prisustvuju zasedanju Vlade, Vučić je istakao da će ključne reči ubuduće biti - odgovornost i rad:

- Oni koji žele da ostanu u Vladi moraju da bez prestanka budu u akciji. Moraćemo još više da radimo, ali će građani živeti bolje.

Taksativno nabrajajući rezultate po resorima, Vučić je poručio da je u protekloj godini u zemlji pokrenuto investicija u projekte u vrednosti od preko četiri milijarde evra:

- Dugoročne investicije jedini su način da se u potpunosti povrati ekonomska snaga zemlje. Novčanik Srbije danas je zdraviji nego pre godinu dana, a deficit će na kraju aprila biti upola manji od planiranog - oko 30 milijardi dinara.

Premijer je ponosan i na političku stabilnost zemlje, u kojoj je u poslednje dve i po godine otvoreno 192.927 radnih mesta, ali i na to što tajkuni više ne upravljaju Srbijom:

- U spoljnoj politici ostajemo na evropskom putu, uz tradicionalno blisko partnerstvo sa Rusijom, ali i s Kinom, arapskim zemljama. Pokazali smo da smo u stanju da obezbedimo poštovanje za Srbiju.

Premijer je naveo da je Vlada u prethodnih godinu dana smanjila ukupnu stopu kriminala za 9,7 odsto:

NAJTEŽI DANI PRVE GODINE MANDATA KAO najteže dane u prvoj premijerskoj godini Vučić je naveo prvi dan poplava u Obrenovcu, noć pred mere fiskalne konsolidacije i paradu homoseksualaca zbog događaja sa njegovim bratom: - A kad radim, svaki dan mi je dobar. Što duže traje radni dan, meni je sve bolje.

- Videli ste hrabre muškarce i žene u uniformama u najboljem izdanju kada smo spasavali otetu decu i kada smo izveli pred lice pravde Tijaninog ubicu.

U oblasti zdravstva, podsetio je da su obezbeđeni jeftiniji lekovi u dovoljnim količinama.

- Pred Vladom je zadatak da podstiče preduzetnički duh, da uvodi dualni sistem obrazovanja. Posle nekoliko godina ponovo ćemo imati Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej. Deca će ponovo moći da vide Miroslavljevo jevanđelje, koje nisu mogli da pogledaju jednu deceniju. Vojska će imati šest odličnih lovaca aviona u roku od godinu dana, a za manje od godine i dva vrhunska nova helikoptera...

Vlada Srbije je na sednici jednoglasno usvojila izveštaj o jednogodišnjem radu. Potom je pušten u rad rotorni bager "glodar 3" i proizvodni sistem za otkrivanje jalovine, koji je bio potopljen u prošlogodišnjim poplavama. Premijer je pokretanje mašine ozvaničio putem "motorole".


SMANjIĆEMO BROJ POSLANIKA

VUČIĆ je najavio da će, u sklopu priprema za članstvo u EU, najverovatnije sledeće godine biti predloženo da se sadašnji broj poslanika u Skupštini Srbije sa 250 smanji na između 125 i 150:

- Nije to pitanje troška 100 poslanika, već sveukupnog našeg odnosa. Mora se rešiti i pitanje izbornih zakona i finansiranja AP Vojvodine.

Premijer je rekao i da će rekonstrukcija "biti kad je bude", a biće "kratka i slatka".


DOBRO JE, BIĆE BOLjE

POVODOM informacija da se zdravstveno loše osećao protekla dva dana, Vučić je rekao:

- Dobro mi je. Biće mi bolje. Zahvaljujem se i novinarima na interesovanju za moje zdravstveno stanje.