REKONSTRUKCIJA Vlade neće se razmatrati tokom ove godine - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, vrh SNS definitivno je odlučio da kadrovske rokade u Nemanjinoj 11 dođu na stranački dnevni red posle lokalnih i pokrajinskih izbora koji se očekuju u decembru.

Naravno, ostaje pravo premijera, koji na svakih pola godine ocenjuje rad svojih ministara, da u slučaju negativnih rezultata i neispunjenih obećanja članova kabineta, sam preseče i smeni nekog od saradnika.

Ali, načelno, od četiri opcije za rekonstrukciju, koje je predsedništvo naprednjaka razmatralo još 15. marta ove godine, odabrana je ona da se ne ulazi u kadrovske promene do nove izborne vrteške na lokalnom nivou.

Naime, vrh SNS je u martu obelodanio da su pred Vladom četiri puta: promena koalicionih snaga, značajne rokade naprednjačkih ministara, promena na čelu Vlade ili odlaganje procesa dok se ne postave nove opštinske i vojvođanske vlasti.

Prema našim informacijama, na izbor te poslednje varijante uticali su i krupni i rizični nacionalni i politički izazovi koji su obeležili ovo leto. Naime, procenjeno je da briselski pregovori sa Prištinom, obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici i etničkog čišćenja u "Oluji", već mogu da utiču na stabilnost u zemlji, od koje zavise i ekonomski potezi koji se planiraju do kraja godine.

Kako nam je rečeno, prioritet u agendi izvršne vlasti do kraja godine upravo će biti ekonomija, a u fokusu su pre svega pregovori za što veću jesenju povišicu penzija i plata u javnom sektoru.

Što se tiče izbora, vrh SNS predlaže koalicionim partnerima da se na lokalnom nivou i u Vojvodini glasa 20. decembra, ali se pre toga moraju spremiti izmene zakona o lokalnoj samoupravi.


SOCIJALISTI NA TESTU

NA opstanak SPS u vladajućoj koaliciji i Nemanjinoj 11 mogle bi da utiču i kadrovske promene u rukovodstvu te partije, koje je Ivica Dačić najavio za kraj ovog meseca.

Naime, očekuje se da socijalisti izaberu potpredsednike u skladu sa njihovim programskim reformama koje "uvažavaju novu političku realnost" i koje su omogućile savezništvo sa naprednjacima. U tom slučaju, i njihov ostanak u vlasti biće obezbeđen.