ASTANA OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI"

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić pozvao je u sredu, na Kongresu lidera sveta i tradicionalnih religija u Astani, verske lidere, na zaštitu manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji su, kako je rekao, pod stalnom pretnjom onih koji ne veruju u civilizaciju i kulturno nasleđe.

Vučić je, drugog dana posete Kazahstanu, poručio da se vera često zloupotrebljava za neke druge ciljeve, kao i da se nekada koristi kao izgovor za geopolitičke ciljeve.

Predsednik Srbije kazao je da je potrebno da vernici tradicionalnih religija razumeju da imaju jednog Boga, da veruju u slične stvari i da imaju iste vrednosti.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Zahvalni smo Astani na čvrstom stavu po pitanju Kosova

Komentarišući to što je razgraničenje kao moguće rešenje za KiM pomenuto u Evropskom paramentu, Vučić je novinarima, uoči početka kongresa, rekao da "oni mogu da zaključuju šta žele, a da je naše da štitimo sopstveni interes":

- Ne znam kakve to veze ima sa njima. Ima, izgleda, veze sa svima u svetu, a najmanje sa Srbima i Albancima. Njih niko ne treba da pita. To nema veze sa realnošću.

Kako je kazao, njemu je važno da ostane zapamćeno da je, u jednom trenutku, govorio šta je nada i šansa za kompromis i šta su Srbi mogli da dobiju:

- Ostaće zapisano da građani to nisu želeli, pa ćemo videti šta ćemo imati za 20 ili 30 godina. Da vidimo ko je bio u pravu. Moje je da poštujem volju naroda.

Povodom istraživanja CeSID, prema kojem je 44 odsto građana Srbije protiv razgraničenja, Vučić je rekao da nije sasvim jasno šta to znači:

- Da li to znači da je 44 odsto građana za nezavisno Kosovo u celini ili svi misle da je Kačanik srpski? Ili su svi strpani u isti koš? I u mojoj stranci najveći deo ljudi misli da ne treba da se dogovaramo, da ćemo da dočekamo na nam se desi nešto, kao božja pomoć. Ne znamo šta, ali nešto će da se desi.

Vučić je rekao da se treba zapitati šta promene u svetu menjaju na terenu:

- Kažu, napreduju "naši Rusi i Kinezi". Imamo divne odnose sa Rusijom i Kinom, ali kakve to veze ima sa Kačanikom? Šta ćemo da radimo kad napadnu naš narod na severu Kosova? Da 500 puta zovem Stoltenberga, jer ako bismo ušli na sever, NATO bi to protumačio kao napad i imali bismo sukob sa tom alijansom.


PROČITAJTE JOŠ - Podrška Srbiji da reši sporove


POBRKANI LONČIĆI

KOMENTARIŠUĆI intervju pisca i funkcionera Narodne stranke Siniše Kovačevića, koji je rekao da očekuje skoru promenu vlasti u Srbiji, Vučić je kazao da je on u pravu što je rekao da se narod nikada nije radovao jarmu i tamnici:

- Zato su oni koji su ga opljačkali, ojadili i utamničili, u dubokoj opoziciji. Izbori su 2020. godine i nadam se da niko ne misli da će nasiljem da uzme vlast. Malo je Kovačević pobrkao lončiće, i nije shvatio ko je stavljao jaram oko vrata narodu.

PROČITAJTE JOŠ - SUSRET VUČIĆA I STOLTENBERGA: Alijansa poštuje neutralnost Srbije