AMERIKA podržava proces tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, koji su započele vlasti u Prištini - poručio je u petak zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer.

Pročitajte još - Srpske poslanike nazivali „svinjama”, usvojili zakone o pretvaranju KBS u vojsku

Palmer, koji obavlja funkciju zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara, rekao je, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je to "tranzicija kojoj će trebati puno vremena".

- Veoma pažljivo radimo sa našim partnerima u Prištini kako bi se osiguralo da se to odvija na način koji će doprinositi regionu i stabilnosti.

Pročitajte još - Američki državnik: Budućnost regiona je u EU i NATO

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je stav SAD o vojsci Kosova poznat i da to nije iznenađenje, jer Albanci ne bi ni krenuli u transformaciju bez američke podrške:

- Nas brine to što je, kada pitam američke partnere na čemu zasnivaju pravnu mogućnost formiranja takozvane kosovske vojske, odgovor uvek da se zasniva na činjenici da je Kosovo nezavisna i suverena država i da ima pravo formiranja sopstvene vojske u skladu sa svojim ustavom.

PODRŠKA DIJALOGU PALMER je rekao da su SAD posvećene tome da Srbija napreduje i da ostvari svoj cilj - članstvo u EU. On je istakao i da Vašington podržava dijalog Beograda i Prištine sa ciljem da se postigne dogovor koji bi vodio punoj normalizaciji odnosa.

Beograd, prema Vučićevim rečima, to negira ne samo zato što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, već i zato što je direktno suprotno svim aktima međunarodnog javnog prava. On je Palmeru kazao da formiranje vojske nije predviđeno Kumanovskim sporazumom, kao ni Rezolucijom 1244, niti Briselskim sporazumom.

Predsednik Srbije kazao je da je uveren da će Amerikanci razumeti srpske molbe i da će shvatiti da bi formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi stabilnost i da dovede do teških posledica:

- Ukazao sam na to da bismo bili u velikom problemu i saterani u ćošak ukoliko bi se politika stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sever Kosova nastavila.