KOSOVSKA MITROVICA - Nerazumne odluke Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto na sve proizvode koji iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovne dolaze na Kosovo i Metohiju, kao i usvajanje seta zakona kojim je omogućeno formiranje tzv. vojske Kosova bili su i u utorak, četvrtu nedelju zaredom, povod masovnog okupljanja Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Tačno u podne, ispred sedišta Evropske unije i Euleksa, okupljenima su se obratili potpredsednik Srpske liste Igor Simić, direktor KBC Kosovska Mitrovica doktor Milan Ivanović, predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić, majka troje dece i raseljeno lice iz Prištine Mirjana Georgijev, dok je stihove „Prkosne pesme" recitovati Magdalena Vlašković iz Leposavića.

Za razliku od prethodnih nedelja kada je poruke upućivao međunarodnoj zajednici, Briselu, Vašingtonu, Igor Simić se obratio svojim sugrađanima ukazujući na značaj jedinstva.

- I 1999. godine u junu na Ibraskom mostu kada ste odlučili da ostanete, bilo je onih koji su se pitali da li je vredno. Vi ste ostali ovde da branite sebe, Srbiju i budućnost svoje dece. Nemojte biti skromni, zahvaljujući svakome od vas i predsedniku Aleksandru Vučiću smo imali priliku da u Savetu bezbednosti svetu kažemo da nećemo odustati od mirne demokratske borbe za interese srpskog naroda na ovim prostorima i da se ne mirimo sa planom Prištine da nas ovde nema - rekao je Simić.


PROČITAJTE JOŠ - PROTEST U KOSOVSKOJ MITROVICI: Ne uskraćujte nam pravo


On je poručio onima koji se pitaju do kad će protesti Srba trajati da je "svaka zastava na prozorima domova, lokala, svako dete, student, čovek na radnom mestu, svaki privrednik koji se bori da ne dođe do humanitarne katastrofe – protest".
Prvi čovek Kliničko – bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici doktor Milan Ivanović pročitao je zahteve Srba međunarodnoj zajednici, od koje se traži da se bez odlaganja uvedu političke i ekonomske sankcije prema vlastima u Prištini, do okončanja kršenja Cefta sporazuma. U proglasu Srba se traže čvrste garancije da specijalne policijske jedinice i KBS neće dolaziti na Sever, ali i poručuje da se politički predstavnici Srba neće vratiti u prištinske institucije do ukidanja tarifa.PROČITAJTE JOŠ: SRBI SA SEVERA KIM PORUČILI NA PROTESTIMA: “EU otvori oči”, “Ne izgladnjujte našu decu”, “Biju nas i terorišu” (FOTO + VIDEO)

Foto: I. Radulović

- Situacija je ozbiljna i teška, ali svi smo ovde zajedno da poručimo da nećemo posustati i nećemo otići sa svojih ognjišta. Naša država je uz nas i neće dozvoliti etničko čišćenje i nasilje nad Srbima - poručio je Ivanović.


Apel za ukidanje antisrpskih mera i omogućavanje normalnog života uputio je i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić, dok je pravnica u ovoj opštine i raseljeno lice iz Prištine Mirjana Georgijev pozvala sve svoje sugrađanke, Srpkinje, Kosovske, da se posvete porodici.- Rađajmo nove kosovske junake, nove Obiliće, koji će vratiti oni što je vekovima bilo naše i koji će pokazati kako se čuva i bori za svetu zemlju natopljenu krvlju svojih predaka – rekla je Georgijev, majka troje maloletne dece i poručila da srpski narod na Kosmetu „neće nikakve takse i vojska obeshrabriti i uplašiti".


Protest je završen šetnjom glavnom ulicom Kralja Petra do spomenika Knezu Lazaru, odakle su se građani mirno razišli.