VRH Srpske napredne stranke napravio je načelni dogovor o datumu redovnih parlamentarnih, lokalnih i izbora za Skupštinu Vojvodine, na proleće sledeće godine, a u igri su dva termina: 22. i 29 mart - saznaju "Novosti".

Da li će se na birališta ići poslednje ili pretposlednje nedelje marta "prelomiće" rukovodstvo najjače partije u državi, posle konsultacija sa liderom Aleksandrom Vučićem i sednica organa stranke, koje bi trebalo da budu održane do najverovatnije do kraja septembra.

PROČITAJTE JOŠ - Na birališta tek u martu?

Naši izvori tvrde da bi rukovodstvo SNS tada trebalo sve detaljno da analizira, i situaciju u zemlji i okruženju, ali i da razmatraju ko zaslužuje da se nađe na stranačkim izbornim listama. U bazi naprednjaka već duže su na snazi instrukcije da se podignu svi stranački resursi. Tako njihovi viđeniji funkcioneri uveliko obilaze odbore po Srbiji, kako bi pripremili "bazu" za izborni okršaj. Nalog da zagrevaju svoju stranačku mašineriju dobili su i koalicioni partneri SNS. Iako još nije doneta definitivna odluka o izboru datuma za izlazak na birališta trenutno "preteže" 22. mart.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže, za "Novosti", da su oni za izbore uvek spremni i da je od licitiranja datumima važnije to što će građani na proleće imati priliku da odlučuju o daljem putu Srbije:

- Odnosno, da izabere između napredovanja Srbije i povratka u vreme vlasti "žutog kartela", kriminala, korupcije i pljačke državnih resursa.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da će izbori biti raspisani u zakonskom roku:

- Određivanje tačnog datuma njihovog održavanja biće stvar političke taktike vodećih aktera u zemlji.

PROČITAJTE JOŠ - UOČI IZBORA 2020: Lista birača na uvid i svetu

U slučaju da se izbori zakažu za 22. mart, oni bi najranije mogli biti raspisani 22. januara, a najkasnije 6. februara. Ako se na izbore bude išlo nedelju dana kasnije, 29. marta, oni bi morali da budu raspisani između 29. januara i 13. februara.


MALE ŠANSE ZA REFERENDUM O KiM

ZA Dejana Vuka Stankovića bilo bi, kako kaže, "vrhunsko iznenađenje", ukoliko bi sa izborima sledeće godine bio održan referendum o ustavnim promenama ili rešenju za kosovsko pitanje, kako se spekuliše u pojedinim krugovima.

On napominje da je dogovor o KiM "miljama daleko", jer su kosovski Albanci zakočili čitav proces. Takođe smatra da je malo verovatno i da će sve ustavne promene biti spremne do proleća, a još manje da će to biti glavna tema u kampanji.