Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je danas na poruku američkog kolege Kajla Skota povodom 80. godišnjice potpisivanja Ribentrop-Molotov pakta, rekavši da je tragedija mogla biti izbegnuta da su zapadne zemlje prihvatile predlog Moskve o uspostavljanju kolektivne bezbednosti.

"Umesto što su isistirale na ciničnoj politici "povlađivanja" kako bi preusmerile Hitlerovu agresiju na istok", napisao je ruski ambasador na engleskom jeziku u odgovoru Skotu koji je takođe na Tviteru napisao da je pre tačno 80 godina na današnji dan potpisan "zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dva diktatora tajno podelila Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja".

Manje od mesec dana kasnije, dodao Skot, nemačke i ruske trupe slavile su osvajanje Poljske u Brestu.

PROČITAJTE JOŠ - FBI SUMNjA: Hitler je, ipak, pobegao u Argentinu?

Bocan-Harčenko, međutim, kaže da pokušaji da se Sovjetski Savez predstavi kao izazivač Drugog svetskog rata bacaju senku na sećanja na milione Sovjeta koji su dali svoj život kako bi slomili nacizam i oslobodili sebe i evropske nacije.

PROČITAJTE JOŠ - Nemačka policija zaplenila Hitlerove akvarele zbog sumnje u falsifikat

"Molim vas, da konsultujete presude iz Nirnberga, koje su i danas integralni deo međunarodnog prava", dodao je Bocan-Harčenko.

Fotografije na kojima se vide premijeri zapadnih zemalja kako se rukuju sa nacističkim liderima lako se mogu pronaći, dodao je ruski ambasador.

"Proveriti "Čemberlen i Hitler u Godesbergu, septembar 1938" ili "Minhenski sporazum, septemar 1938" ", naveo je Bocan-Harčenko na Tviteru.