KAO Vlada, možemo da budemo bliži običnom čoveku, manje u kancelariji, a više na terenu, na šta je nedavno ukazao i sam predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Što se rezultata tiče, svi bitni ekonomski pokazatelji su viši od projektovanih: beležimo rast BDP, smanjen je javni dug, imamo suficit u budžetu... Ali, za mene, kao predsednika PUPS, najbitnije je da i penzioneri i radnici i poljoprivrednici, u svom novčaniku imaju više.

Ovako u razgovoru za "Novosti" Milan Krkobabić, ministar bez portfelja, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, odgovara na pitanje šta je Vlada mogla da uradi bolje u protekle dve godine, a gde je urađeno i više od očekivanog.

PROČITAJTE JOŠ - Krkobabić o Nacionalnom timu za preporod sela Srbije

* Kako se PUPS sprema za izlazak na birališta? Hoćete li ponovo biti u koaliciji sa naprednjacima?

- Programski i akciono 150 opštinskih i gradskih odbora PUPS potpuno je osposobljeno. Tu smo samostalno, na svim lokalnim izborima, uključujući sada i Medveđu. Rezultat solidan i samo naš. Jedina tačna vaga za političko merenje su izborna mesta. Nisu to ni istraživači javnog mnjenja, ni analitičari, ni društvene mreže, ni beogradski kafići. O koaliciji - sadašnja je veoma uspešna i korektna, o budućoj je još rano govoriti.

* Da li će bojkot izbora opozicije uticati na legitimitet? Ima li neki njihov zahtev koji biste ispunili?

- U svemu tome nema ni naivnih ni neukih, svako gleda svoju računicu. Jedno je sigurno - vreme polako ističe. A u tom cajtnotu, često dođe do previda. Suština nije u pojedinačnim zahtevima, mnogobrojni su i menjaju se. Voleo bih da čujem neka prava rešenja za probleme od životnog značaja za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ - Krkobabić obećao zadrugama 700 miliona dinara

* Formiran je Nacionalni tim za preporod sela, koliko su realna očekivanja da ovaj projekat da konkretne rezultate?

- Realna su onoliko koliko smo mi svi kao društvo svesni poražavajućeg stanja na selu, ali i jedinstveni u nameri da to menjamo. Posebno ističemo podršku predsednika Vučića i Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Uz sebe imamo i Odbor za selo SANU, transfer znanja i tehnologija i ono što je neophodno u ovom Sizifovom poslu, a to je vera - svi članovi Nacionalnog tima u ovo veruju, i kako Ršum kaže: "Dok je sela i seljaka, Srbija će biti jaka!"


foto Ž.Knežević

* Na koliko sredstava računate kada je reč o ovom projektu?

- Koliko god dobijemo za ovo, nije dovoljno.

* Koliko je zadruga dosad formirano i obnovljeno, a koliko je u planu? Koliko se godišnje novca izdvaja?

- Od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" 2017. godine do danas formirano je 560 zadruga, dok se u prethodnom periodu 100 zadruga godišnje gasilo. Bespovratnim sredstvima Republike Srbije pomognut je rad 94 zadruge do sada, a ove godine još oko 60 dobiće takve podsticaje. To znači da će zaključno sa ovom godinom, država za zadrugarstvo izdvojiti oko 1,7 milijardi dinara. Najisplativije je ulagati u više faze prerade proizvoda, a najpotrebnije su u nerazvijenim, pograničnim i brdsko-planinskim područjima gde je jedina šansa za opstanak i ostanak tamošnjeg stanovništva da se vlasnici malih, a usitnjenih, poseda udruže.

* Da li ste primenili neki novi model zadrugarstva, ili je "prepisan" iz stare Jugoslavije?

- Model je onaj do koga smo došli zajedno sa Odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i koji aktuelni Zakon o zadrugama iz 2016. godine dozvoljava, a za koji lično smatram da ga treba još izmeniti i doraditi. Trudimo se da koristimo iskustva zemalja zapadne Evrope, Italije, Španije... Kao predsednik PUPS smatram da je pitanje povraćaja oduzete zadružne imovine prioritet i da svi koji krše zakon i opstruišu njeno vraćanje treba da budu sankcionisani. Oduzeta zadružna imovina mora biti vraćena.

foto Ž.Knežević

HAJDE DA RADIMO

* KOLIKO bi novca država trebalo da uloži da u svim delovima Srbije obezbedi građanima iste uslove života?

- Ulaže se mnogo širom Srbije. Potrebno je vreme da se oseti boljitak. U svemu tome bitno je imati samoinicijativu, preuzeti odgovornost, verovati u sebe i svoju lokalnu zajednicu. Hajde da radimo, od čekanja nema vajde!

foto Ž.Knežević

NEPRISTOJNO

* SMATRATE li da je trebalo "osvežiti" ministarski tim novim imenima?

- Nepristojno bi bilo da ja, kao jedan od ministara, ocenjujem rad svojih kolega. Suština je u politici koju Vlada kreira i realizuje. Time možemo biti zadovoljni.