DEFINITIVNO je bila greška to što je Nemačka među prvima priznala nezavisnost Kosova. To je bilo kršenje srpskog i međunarodnog prava i u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN. Dodatno, od priznavanja nezavisnosti, ništa se dobro ne dešava na Kosovu. Nezaposlenost je velika, korupcija je sveprisutna, a bivši ratni zločinci vladaju. Smrtnost među decom je najviša u Evropi. Nemačka čak nema ni bezvizni režim sa Kosovom.

Ovo, u intervjuu za "Novosti", poručuje Žaklin Nastić, poslanik Bundestaga i portparol nemačke levičarske partije Levica, koja je nedavno podržala predlog češkog predsednika Miloša Zemana da se poništi priznavanje Kosova. Reč je o stranci koja ima 69 od 709 poslaničkih mesta.

* Koliko je realno da se u Bundestagu pokrene procedura povlačenja priznavanja Kosova?

- Trenutno, postoji veoma malo nade da će nemački Bundestag poništiti priznavanje separatističke "republike Kosovo". Ali moja partija podržava ideje poštovanja međunarodnog prava i mirnih odnosa između svih država. Zato stalno ponavljamo da je priznavanje kosovske nezavisnosti bilo protivzakonito, u suprotnosti sa pravom.

Pročitajte još - Brnabić: Ne očekujem da Berlin promeni stav o rešenju za KiM (VIDEO)

* Kažete da je nezavisnost Kosova uspostavljena kršenjem međunarodnog prava i da su je uspostavili kriminalci - nisu li to dovoljni argumenti za povlačenje priznavanja?

- Kršenje međunarodnog prava je dovoljan argument za povlačenje priznavanja. Kada je Sovjetski Savez 1940. prisajedinio Litvaniju, SAD nisu priznale to prekrajanje granica. Američka vlada zadržala je takav stav više od 50 godina. Kršenje međunarodnog prava ne može biti tako lako zaboravljeno. Još 2005. Nemačka tajna služba označila je Hašima Tačija kao ključnog igrača u organizovanom kriminalu na Kosovu. Danas je on predsednik separatističke republike. Stanovništvo u regionu ima pravo da živi u državi koju ne vode kriminalci, u kojoj nema korupcije, organizovanog kriminala i siromaštva. I tu ne mislim samo na Albance, već i na Srbe i Rome u regionu.

* Nemački zvaničnici ponavljaju da je nezavisnost Kosova "gotova stvar", a Berlin je i protiv korekcije granica ili podele...

- Te poruke o "gotovoj stvari" su licemerne. Tokom 20 godina, nemačke vlade su jedna za drugom radile na rasparčavanju Jugoslavije duž etničkih linija. Uprkos preporukama EU i UN da se to ne radi. Ali Berlin je ostajao na ovom kursu. I kada su, posle skoro 30 godina nestabilnosti, Srbi i Kosovci blizu dogovora kako da mirno žive jedni pored drugih, nemačka vlada kaže da je vreme za prekrajanje mapa završeno. Ovakav stav je arogantan i smešan.

Pročitajte još - Brnabić na svečanoj večeri u Berlinu, u prisustvu Merkel (FOTO)

PRITISCI EU ZBOG RUSIJE

* NEMAČKA je ključna zemlja EU kada je reč o prijemu novih članica. Kako gledate na odnos Berlina prema Srbiji i da li je 2025. realna godina našeg pristupanja?

- Zabrinuta sam zbog toga što EU iznova i iznova vrši pritisak na Srbiju kako bi se distancirala od Rusije. Ako EU hoće da bude klub demokratija, onda mora da prihvati izdvojene stavove u spoljnoj politici. Takođe, kritikujem i neoliberalne uslove koje EU postavlja potencijalnim novim članicama kao što je Srbija. Ne bi trebalo da Srbija uvek mora da prodaje državne kompanije velikim evropskim korporacijama.