POBEDA Aljbina Kurtija iz Samoopredeljenja na izborima održanim u nedelju na Kosovu i Metohiji mogla bi da se ispostavi kao Pirova, jer Vašington iznenada ubacuje u igru koaliciju Hašima Tačija i Ise Mustafe za formiranje buduće vlade u Prištini.

Prema našim informacijama, udruživanje predsednika privremenih institucija u pokrajini, Tačija, i Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK), jedna je od tri moguće postizborne kombinacije za sastavljanje nove vlasti. Ukoliko ovaj scenario prevagne, Tači, odnosno njegova Demokratska partija Kosova (DPK), koju sad vodi Kadri Veselji, i Mustafa moraće da zakucaju i na vrata Srpske liste, čijih će im 10 osvojenih poslaničkih mandata biti potrebno za formiranje većine od 61 "stolice" u parlamentu koji ima 120 mesta. Ako prevagne prosta matematika, onda će se na vlasti naći Kurti i Mustafa, koji sami imaju dovoljno za većinu. Treća, po mnogima najmanje verovatna, mogućnost jeste da vladajuću koaliciju formiraju Tači i Kurti.


PROČITAJTE JOŠ: PREDSEDNIK O OPASKAMA HRVATSKIH MEDIJA: "Trljao" bih ruke samo u slučaju kompromisa sa Albancima

Kakva god da se kombinatorika napravi, posle ubedljive pobede Srpske liste, koja je na izborima, uprkos prljavoj kampanji i namerama Prištine da u klupe uvedu "svoje Srbe", osvojila 10 od 10 mandata rezervisanih za predstavnike našeg naroda na KiM, ona će biti nezaobilazan faktor u donošenju odluka.

Naime, Srska lista je u 22 opštine, u kojima živi naš narod na KiM, ostvarila ubedljivu pobedu i, prema 98,28 odsto obrađenog materijala, osvojila 50.417 glasova, odnosno 95,13 odsto. Sve ostale srpske liste zajedno su osvojile 2.580 glasova: Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića 1.471 (2,78 odsto), Koalicija "Sloboda", u kojoj su Nenad Rašić i Rada Trajković 355 (0,67 odsto) i Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića 754 (1,42 odsto).

Ko god da pred Srpsku stavi eventualnu ponudu za učešće u vladajućoj koaliciji, naši predstavnici imaće tri čvrsta uslova: da se odmah ukinu takse na srpsku robu, otkoči formiranje Zajednice srpskih opština i poboljša položaj srpske zajednice u pokrajini. Od ukidanja nameta zavisi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, što će se, kako je procenio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah posle saopštavanja izbornih rezultata, desiti najranije u decembru.

Dok se očigledno uveliko vode pregovori o budućoj vladi, u Prištini su saopšteni rezultati koje su ostvarile albanske stranke. Centralna izborna komisija u ponedeljak je saopštila da je najviše glasova 25,64 odsto osvojio Kurtijev Pokret Samoopredeljenje. Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova (Mustafa) sa 24,86 odsto, a treća je Demokratska partija Kosova (Veselji i Tači) sa 21,13 odsto glasova. Koalicija Alijanse za budućnost Kosova (Ramuš Haradinaj) i Socijaldemokratske partije osvojila je 11,54 odsto.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je u ponedeljak da će sve buduće korake Srpska lista praviti u dogovoru sa Beogradom i poručio da niko ne treba da računa na blanko podršku srpskih predstavnika.


PROČITAJTE JOŠ: Tači pozvao na formiranje vlade što je pre moguće

Komentarišući rezultate izbora, na kojima je najveći broj glasova osvojio Kurti, Đurić je rekao da se lider Samoopredeljenja zalagao za "veliku Albaniju", protiv dijaloga sa Beogradom, a za dijalog sa onima koji su osvojili 0,67 odsto.

- To su bili idealni partneri za njega. Kurti će morati da razgovara sa predstavnicima države Srbije, ukoliko želi da ima dijalog o budućnosti pokrajine.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić naglasio je da su pobedili sloga i jedinstvo i da je srpski narod na KiM pokazao kako se brani Srbija i bori za svoj narod.

- Na biračkim mestima bio je masovni odziv Srba, veći za oko 30 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić otkrio je da mu je američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer pre dva meseca rekao da SAD očekuju da će Kurti i Mustafa formirati vladu. Međutim, da se u Vašingtonu očigledno menja politička klima prema Prištini, a samim tim i favoriti koji bi mogli da formiraju buduću vladu, pokazuje i to što je šef Bele kuće Donald Tramp pre nekoliko dana imenovao i specijalnog izaslanika isključivo za dijalog - ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela.

- Doduše, Amerikanci i sami priznaju da bi ustoličenje Kurtija na vlasti bilo složeniji zahvat, imajući u vidu da se prvi put suočavaju sa Samoopredeljenjem, strankom koja se zalaže za "veliku Albaniju".

Tači je u ponedeljak naveo da je potrebno što je moguće pre formirati vladu. Kurti je s druge strane poručio da će, ako postane premijer, ukinuti takse, ali i Beogradu postaviti niz novih uslova, pa i zahtev za ratnu odštetu.


PROČITAJTE JOŠ: Đurić: Priština mora da kuca na vrata Srpske liste, ako želi legitimne institucije

VUČIĆ: TRLjAĆU RUKE AKO BUDE KOMPROMISA

PREDSEDNIK Vučić poručio je u ponedeljak, komentarišući opaske iz hrvatskih medija da je on jedini "koji trlja ruke" zbog rezultata na izborima na KiM, jer je Srpska lista počistila srpsku konkurenciju, da bi to radio samo ukoliko bi bilo postignuto kompromisno rešenje sa Albancima, koje je, naglašava, još uvek daleko.

- Ja ruke obično držim ovako (spojeni prsti dve ruke), retko ste me videli da trljam ruke - rekao je Vučić kroz osmeh.

Naveo je da su Srbi dobili potreban legitimitet za pregovarački proces i da se sada čeka formiranje vlade u Prištini sa predstavnicima koje su izabrali Albanci.

JEDANAESTI ČLAN

POSLANIČKI klub Srpske liste, po svemu sudeći, imaće 11 članova. Naime, osim 10 predstavnika Srba, u njemu će najverovatnije biti i Adem Hodža, jedini predstavnik Goranaca, koji je osvojio mandat.