Lažni video opozicije o ministru policije Nebojši Stefanoviču danas je demantovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Ruske federacije.

Reagujući na lažiranje priloga televizije “Raša tudej”, kojem su pribegle pristalice Saveza za Srbiju kako bi optužile Stefanovića da snadbeva oružjem džihadiste, ovo Ministarstvo saopštilo je da su autori lansirali lažni video sa namerom da naruše odnose Beograda i Moskve i ujedno podmire lične političke račune sa Stefanovićem.

Opozicija mesecima unazad vodi kampanju protiv Stefanovića pokušavajući njegovog oca da dovede u vezu sa švercom oružja i optuži Srbiju da naoružava priadnike ISIS-a u Jemenu, a nedavno su otišli i korak dalje lažirajući prilog televizije „Raša tudej“.

U srpskim društvenim medijima prikazan je video klip koji je predstavljen kao izveštaj „Raša tudej“, a u kojem su dodati titlovi na srpskom u kojima su optužili potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da je prikrio da mu otac učestvuje u švercu oružja direktno militantima ISIS-a. Tehnika izrade ove laži vrlo je primitivna. Fotografija porodice Stefanović umetnuta je na pravi video snimak, koji govori potpuno drugačiju priču i koji ni u jednom momentu ne spominje srpske političare“ navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Rusi takođe navode da je i vreme lansiranja ovog lažnog priloga vrlo indikativno: prikazano je odmah nakon posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu i pre puta njegove srpske kolege Ane Brnabić u Moskvu.

Inicijatori ovog lažnog videa očigledno su želeli da naruše atmosferu dijaloga između ruskih i srpskih lidera i podrivaju zbližavanje Beograda i Moskve. Oni su takođe pokušali da podmire lične račune sa porodicom Stefanović i destabilizuju domaću političku situaciju u Srbiji“ navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje i da su uvereni da onaj ko je naručio ovo lažiranje nije uspeo da ostvari svoje ciljeve, jer će progresivni razvoj višestruke bilateralne saradnje Rusije i Srbije biti nastavljen.

Podsećanja radi, ristalice Saveza su na društvene mreže nedavno lansirale snimak priloga „Raša Tudej“ u koji su ni manje ni više nego montirale fotografije ministra Stefanovića i njegovog oca i poruke „Otac i sin naoružavaju džihadiste“. Dodat je i prevod na srpski po kojem ispada da ova ruska državna televizija optužuje Srbiju da naoružava teroriste i poručuje vlasti u Srbiji da neće dugo opstati uz „ne dozvolimo im da uteknu iz zemlje“.