ŠANGAJ – OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA


PUT Srbije je put mira, saradnje, opšteg i zajedničkog prosperiteta. Naše je strateško opredeljenje da kao zemlja kandidat za EU neprestano gradimo partnerski odnos sa što većim brojem država u svetu, aktivno radeći na rešavanju otvorenih pitanja u našem regionu - to je danas u Šangaju poručila Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, na otvaranju Drugog kineskog međunarodnog sajam uvoza EXPO.

Uz prvog čoveka Kine Si Đinpinga, lidera Francuske Emanuela Makrona, premijere Grčke i Jamajke, Kirijakosa Micotakisa i Endrua Holmsa, Brnabićeva je učestvovala na ceremoniji zvaničnog otvaranja događaja koji okuplja 150 zemalja sveta i 3.000 kompanija koje izlažu na 400.000 kvadrata. Među njima je i veliki broj privrednika iz naše zemlje, uglavnom predstavnika fabrika za preradu mesa koje ćemo izvoziti u Kinu.

- Čelično prijateljstvo Kine i Srbije osećaju građani naše zemlje. Naša zemlja je čvrsto na mapi inicijative "Pojas i put". Sa kineskim kompanijama radimo na razvoju koridora od Pireja preko Beograda do Budimpešte - rekla je Brnabićeva, navodeći da Vlada Srbije želi dodatno da produbi saradnju sa Kinom, i da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka - održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje.

PROČITAJTE JOŠ: Predsednik Srbije poručio iz Brisela: Iz EU menjaju pravila igre u toku meča

Predsednik Kine Si Đinping poručio je da svi moraju da ulože dodatne napore u unapređenje saradnje:

- Važno je da postoji međunarodno razumevanje, da se ljudi povezuju, a ratovi sprečavaju. Kina je otvorila svoja vrata svetu, naše tržište je ogromno i ima veliki potencijal.

Predsednik Francuske Makron govorio je da je otvaranje Kine prema svetu velika šansa za Francusku i EU. Brnabićeva mu je zahvalila zbog ovog stava, koji odgovara i našoj zemlji.

Predsednica Vlade danas je održala i predavanje na Univerzitetu "Đaotong", drugom po veličini u Šangaju, poznatom po dizajnu. Tu studira i tridesetak naših visokoškolaca, kojima je poručila da se nada da će se vratiti u Srbiju i dobila potvrdu da to i planiraju.

Pozvala ih je da 27. decembra, kada se u Beogradu okuplja dijaspora, budu njeni gosti, a najavila je poreske olakšice za preduzeća koja budu zapošljavala naše ljude koji su se školovali u inostranstvu.


NA NASLOVNIM STRANAMA

PREMIJERKA Brnabić našla se na naslovoj strani visokotiražnog dnevnog lista China daily i još nekoliko novina.

Kineski dnevnici posvećuju veliku pažnju sajmu, a na naslovnicama je objavljena slika sa svečanog prijema koji je Si priredio za srpsku premijerku, Makrona, Micotakisa i Holmsa.