U drugoj rundi međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta, koja će biti održana sledeće nedelje u Beogradu, mogla bi da bude razmatrana i promena formata ovih razgovora.

Prema našim informacijama, jedna od ideja je da se dijalog ubuduće praktično vodi na dva koloseka: da predstavnici EU odvojeno razgovaraju sa strankama vlasti i sa strankama opozicije, pa da se tek ukoliko se postigne neki zajednički imenitelj - organizuje zajednički sastanak.


PROČITAJTE JOŠ: "Dve Nemačke" ponovo u igri: Da li je Palmer oživeo Išingerov model za KiM

Naši izvori tvrde da je ovo jedan od modusa kako da se sve stranke opozicije dovedu za pregovarački sto, s obzirom na to da se blok Savez za Srbiju nije pojavio na prethodnoj rundi dijaloga, održanoj 9. i 10. oktobra uz "moderatora" - izaslanika EP Knuta Flekenštajna.

Novi razgovori zakazani su za 15. novembar, a osim Flekenštajna trebalo bi da im prisustvuju šefica Delegacije EP za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon i izvestilac odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik. Fajonova nije direktno govorila o eventualnoj promeni formata dijaloga, ali je istakla da bi želela da što više partnera bude uključeno.

Druga runda će se, prema nacrtu programa, kao i prethodna, odigrati u Staroj skupštini, u Ulici kralja Milana, a prethodiće joj uvodna večera, dan ranije, 14. novembra, u organizaciji Evropskog parlamenta.

Tanja Fajon, foto Tanjug

Za razliku od dvodnevnog dijaloga u oktobru, predstojeći će trajati samo jedan dan i imaće tri sesije, dok će, kao i prethodnog puta, lideri poslaničkih grupa imati pojedinačno po pet minuta za diskusiju o svakoj temi.

Dijalog će otvoriti predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a takođe bi trebalo da se obrate Knut Flekenštajn i Eduard Kukan. Do kraja godine trebalo bi da budu održana ukupno tri međupartijska dijaloga o izbornim uslovima.


PROČITAJTE JOŠ: Palmer se sastao sa opozicijom; Đilas: Dao sam Palmeru poklon, a i onima koji ne govore srpski

NA STOLU FINANSIRANjE KAMPANjA

UČESNICI druge runde međupartijskog dijaloga trebalo bi da analiziraju napredak u sprovođenju najavljenih mera Vlade Srbije za poboljšanje izbornih uslova, a potom će uslediti uvodna obraćanja predstavnika Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODHIR u koordinaciji i monitoringu sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa. Razmatraće se i finansiranje kampanja.