PREDELI netaknute prirode u šumama Fruške gore, do kojih se stiže atraktivnom, adrenalinskom vožnjom džipovima, prelepi vidici sa kojih pogled puca sve do Avale, posete vinariji "Deurić" u Maloj Remeti i srednjovekovnim manastirima Krušedol i Grgeteg, i na kraju odlazak u Konjički klub Horseland. Ovo je samo jedan od turističkih paketa, koje uz podršku Udruženja za turizam Privredne komore Srbije (PKS) nudi "Eksplorer" (Explorer), preduzeće iz Beograda koje organizuje avanturističke ture širom Srbije.

Promovisanje ovako atraktivnih i raznolikih aranžmana - džipijade (off road ture), sa posetama etno-domaćinstvima, vinarijama, poljoprivrednim dobrima, kulturno-istorijskim spomenicima, ali i proširenje ovakvih ponuda, veliki su i nov izazov turističkih poslenika Srbije. Jer, prema prema mišljenju stručnjaka, od ovakvih vidova turizma, Srbija može da bude još primamljivija destinacija i da ostvari mnogo veću zaradu u ovoj grani privrede.


PROČITAJTE JOŠ:
Platforma za agrobiznis sa Rusijom

- Reč je o formiranju turističkog proizvoda u kom svoje proizvode i usluge, kroz turističku potrošnju, plasiraju brojne i raznolike članice PKS, od trgovačkih i saobraćajnih do poljoprivrednih - objašnjava Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam PKS. - Upravo tu povezanost uočili smo u zanimljivim "Eksplorerovim" turama gde ponuda spaja prirodna bogatstva, avanturu, kulturnu baštinu, gastronomiju i sport. Saradnja sa njima je jedna u nizu koje organizujemo ove godine. Namera je da afirmišemo i podstaknemo i druge kompanije da budu kreativne i ponude što zanimljivije turističke programe po Srbiji, ali i da proširimo svest da kompanije iz drugih sektora mogu da računaju da Udruženje za turizam uvek ima pravi predlog sjajnog partnera za tim-bilding i MICE programe koje mogu da ponude zaposlenima ali i poslovnim partnerima.

Kroz povezivanje na destinaciji, kako kaže Maljkovićeva, van kancelarijskog prostora pružaju se mogućnosti da se proširi znanje i da se na moderan i zdrav način dođe do novih poslovnih ideja, uz istovremeno pružanje šanse malim etno-domaćinstvima, proizvođačima hrane i vinarima da svoje proizvode ponude velikim korporacijama.

- Ovakve promo-ture i druženja praktikujemo za dva tipa poslovnih grupa - kaže Maljkovićeva. - Prvi je namenjem isključivo turističkoj privredi kako bismo direktno prodavali ove proizvode stranim i domaćim turistima. Drugi tip je neposredno predstavljanje klijentima iz drugih sektora odnosno kompanijama koje su potencijalni kupci.

Otkrivanje predela nestvarne, očaravajuće lepote, skrivenih u svim delovima Srbije uz vožnju džipovima konvencionalnim putevima, ali i po izazovnim i atraktivnim poljskim, šumskim i planinskim "stazama", osnovna je ponuda "Eksplorera".

- Želja nam je da u saradnji sa PKS omogućimo da turističke agencije ovakve rute uvrste u svoju ponudu - kaže Miro Filipović iz "Eksplorera". - Organizujemo poludnevne, jednodnevne i višednevne off-road ture po celoj Srbiji, a od oktobra prošle godine, kada smo osnovani, do danas pokazalo se da za njih postoji veliko interesovanje i stranih i domaćih turista. U prilici su da da sami kreiraju svoju avanturu i da vide Srbiju na drugačiji način. Jedna od traženijih ruta je Fruška gora, jer samo na sat vožnje od Beograda, džipovima mogu da se vide predeli netaknute prirode, obiđu manastiri Grgeteg, Krušedol, Vrdnik, poseti vinarija "Deurić" u Maloj Remeti i da turisti, na kraju "provere" svoju veštinu jahanja u Konjičkom klubu Horseland u Šimanovcima.

Na Fruškoj gori, kako kaže Filipović, ima više desetina vinarija, i turisti mogu sami da odaberu koju žele da posete.


PROČITAJTE JOŠ:
Srpski nameštaj ide na nemački sajam

- Vinogradi vinarije "Deurić" prostiru se na 16 hektara i smešteni su u rezervatu lipe, okruženi čistim vazduhom, izvorima i jezerima - kaže Filipović. - Njihova vina nastaju spojem tradicionalnog i savremenog načina proizvodnje. Iako su mlada vinarija, već su osvojili prestižna priznanja na sajmovima u Francuskoj, što potvrđuje da stvaraju vrhunska vina. U okviru vinarije je i degustaciona sala u kojoj posetioci imaju priliku da degustiraju njihova premijum vina.

Foto Explorer


SVE VIŠE STRANACA

PREMA broju noćenja, boravku stranih i domaćih gostiju, kao i po deviznom prilivu većem od 1,3 milijarde evra, turizam u Srbiji je oborio sve rekorde u 2018. godini. Pozitivan trend nastavlja se i u ovoj godini. Samo u martu ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj turista se povećao za 5,7 odsto u odnosu na mart prošle godine, dok je broj noćenja stranih turista veći za 11,6 odsto.


JABUKE I VINO

U OSNOVNOJ ponudi rute na Fruškoj gori, "Eksplorer" se opredelio za vinariju "Deurić" jer je pravi primer dobro organizovanog poljoprivrednog dobra koje se osim uzgoja loze, bavi i proizvodnjom jabuka - kaže Miro Filipović. - Na 180 hektara uzgajaju osam sorti jabuka, sa godišnjim prinosom od 10.000 do 12.000 tona. Sve jabuke beru ručno, a u sezoni je uposleno i do 400 radnika. Trećinu prinosa izvoze u Rusiju, isto toliko u Katar, Dubai i Mauricijus, dok 28 odsto završi u skandinavskim i zemljama zapadne Evrope.