BIO sam presrećan kada sam dobio posao. Prijalo mi je da budem među ljudima, a onda kada su mi rekli da više ne radim, ponovo sam "potonuo". Međutim, zahvaljujući novom rukovodstvu mladenovačkog komunalnog preduzeća, vraćen sam na isto radno mesto u "Zelenilo" i, kako su obećali, tu ću dočekati penziju.

Ovako nam je ispričao Radoje Stekić, kome je pre dve godine u nezapamćenom masakru u mladenovačkom selu Velika Ivanča komšija Ljubiša Bogdanović ubio suprugu i majku. Stekić je, sticajem okolnosti, preživeo tragediju, u kojoj je osim njegove majke i supruge Dragane, stradalo još 11 komšija. Od tada je Radoje, koji je u porodičnoj kući u Ivanči ostao sa sinom Aleksandrom, u teškom psihičkom stanju, ali i u velikoj nemaštini.

Posle teksta koji su "Novosti" objavile prilikom obeležavanja dvogodišnjice od masakra, kada nam se Radoje požalio da jedva preživljava, odreagovao je bivši predsednik Opštine Mladenovac Dejan Čokić. Na njegovu inicijativu Radoje je dobio posao u mladenovačkom "Zelenilu".

- Radio sam tri meseca, pa su mi dali otkaz, baš u vreme kada se promenilo rukovodstvo preduzeća - priča Radoje. - Značilo mi je da idem na posao, ne toliko zbog plate od 15.000 dinara, koliko da budem među ljudima. I da ne mislim na muku koja me je snašla. Na poslu se našalim sa kolegama, radimo, sadim cveće, sređujem travnjake, pričam sa ljudima, smejem se i prođe vreme.

Po rečima Vladete Lučića, v. d. direktora komunalnog preduzeća u Mladenovcu, zakonski ne postoji mogućnost da se Radoje stalno zaposli. Obećao je, međutim, da će do penzije Stekić "namknuti" dovoljan broj radnih dana, radeći na ugovor po tri meseca. Do minimalnog staža za penziju od 40 godina nedostaje mu manje od dve godine, jer je u mladenovačkoj "Keramici" radio više od 35 godina.


NE TREBA DA BRINE

- Zbog zabrane zapošljavanja u javnim preduzećima, i Radoje ne može da bude izuzetak, ali će raditi na ugovor, koji ćemo obnavljati - kaže Lučić. - Stekića kolege vole, veoma je vredan i stalo mu je do posla. On je vraćen na posao pre nekoliko dana i ne treba da brine, jer ćemo se pobrinuti da u "Zelenilu" i ostane do penzije.