Na 31 mestu u Srbiji, nadomak poznatih manastira i crkava posađeno je čak 49 sadnica vinove loze iz starog hilandarskog vinograda! Jedinstveno kalemljenje grčke sorte sa Svete Gore urađeno je u kalemarskom domaćinstvu Ranka Pantelića u mestu Selište kod Trstenika, a prvi čokoti posađeni su 3. maja ove godine, pored ostataka manastira Milentija kod Brusa iz 14. veka.

Zahvaljujući trudu predstavnika Organizacionog odbora za obnovu Milentije, Eparhije kruševačke i u saradnji sa prof. dr Nebojšom Markovićem, istoričarima i naučnicima iz Aleksandrovca i Kruševca, kalemovi su nastavili svoj put do manastira Svete Petke na Dubu, aleksandrovačkih manastira Drenče, Rudenice, budućeg Hrama Svetih srpskih prosvetitelja i učitelja, trsteničke Ljubostinje i Crkve Svete Trojice u tom mestu.

- U Kruševcu su lozice posađene kod Lazarice, Crkve Svetog Đorđa, bogomolja na Bagdali, posle čega smo sadnice posadili u manastirima Studenica, Žiča, Veluće, Kožetinska crkve, Kalenić, Sveti Luka (Bošnjane, Varvarin), Ravanica, Manasija, Crkva Svetog Maksima Ispovednika (Kolac) i do Hrama Svetog Save na Vračaru - nabraja za "Novosti" književnik Ljubiša Bata Đidić, predsednik Organizacionog odbora za obnovu Milentije, dodajući da su kalemovi posađeni i u osam vinograda i u krugu "Vino Župe". - Dobili smo mnogo više kalemova nego što smo očekivali i tako je rođena ideja da se oni posade diljem Srbije, čime smo napravili duhovni krug.


PROČITAJTE I: Obnovljeno 70 posto objekata u Hilandaru, sledi Igumenarija

Za sadnju su dobijeni blagoslovi vladika, kao i poglavara SPC patrijarha Irineja. O čokotima brinu igumani i igumanije, meštani, vinogradari. Prve vesti su da je sadnja svuda uspela.

- Ništa nije slučajno, pa smo tako prve kalemove posadili na dan Svetog Nikolaja Velimirovića Žičkog - kaže protojerej-stavrofor Dragi Veškovac, sekretar episkopa kruševačkog. - Sada imamo i molitvenu želju da se manastir Milentija što pre obnovi.

Lozu su željno dočekali i u Župi, gde će zbog vinogorske tradicije, ona biti u iskusnim rukama. Arhijerejski namesnik aleksandrovačko-bruski, protojerej Vukman Petrović nam kaže da je značajno što su lozice posađene i pored novih bogomolja i onih koje se obnavljaju.

- Mlad kalem zahteva dosta brige u prve dve godine. - objašnjava kalemar Ranko Pantelić. - Sa Svete Gore do nas je došlo desetak tananih prutića, ali uz mnogo ljubavi i brige, dobili smo sadnice prve klase.

Brus

VINOGRAD

LOZU iz starog hilandarskog vinograda doneo je prof. dr Nebojša Marković, glavni projektant obnove imanja-ekonomije hilandarske. Arhimandrit Stefan orezao je uz blagoslov lozu iz vinograda i prelio je vinom svojom rukom. Stari vinograd prostire se na 2,5 hektara.