SRPSKI tim Ogledne OŠ "Vladislav Ribnikar" iz Beograda učestvovao je na prestižnom Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici (WER) u Šangaju, gde je osvojio specijalnu Nagradu za najbolji nastup. Odlazak mladih genijalaca u Kinu podržao je i regionalni lider u industriji igara na sreću, kompanija "Mocart".

Osnovci Marko Kolundžija, Igor Stamenković i Ivan Antoković su u pratnji svog mentora Đure Pađana učestvovali na takmičenju na kojem se nadmetalo više od 15.000 učenika iz 50 zemalja. Ovogodišnja tema bila je informaciono doba, a mladi naučnici su imali zadatak da isprogramiraju robota koji će svojim kretanjem rešiti problem pohranjivanja podataka na server, reciklaže elektronskog otpada, onlajn kupovine, pokretanja navigacije, pokretanja konvergencije sistema.


PROČITAJTE JOŠ:
Sneško Belić u Bašaidu postao Lala

Tim mladih genijalaca, čiji je put u Šangaj do polaska bio neizvestan, otišao je na takmičenje uz pomoć donatora, a u sklopu velike akcije Fonda B92 "Bitka za znanje", čiji je osnovni cilj stvaranje modernog obrazovnog sistema za decu širom Srbije.

- Velika je čast imati sjajnog saradnika, poput kompanije "Mocart", koja kao društveno odgovorna kompanija već godinama unazad, nizom različitih primera dobre prakse podržava rad Fonda B92 i sve humaniratne akcije koje sprovodimo. Veoma je važno da u ovoj velikoj bici za znanje nismo usamljeni i da zajedno sa uspešnim kompanijama podržavamo i pomažemo našim herojima - istakla je Sandra Pajović iz Fonda B 92.

Ovo je drugi put da Srbija ima predstavnike na prestižnom takmičenju u Kini, zahvaljujući programu "Bitka za znanje" koji sprovodi Fond B92, a posredstvom kojeg su škole u Srbiji uključene u proces digitalnog opismenjavanja i učenja programiranja i kodiranja.

Poprište takmičenja / Foto Mocart

Značaj digitalnog opismenjavanja i upoznavanja mladih sa novim načinom učenja, primene znanja i novim trendovima u obrazovanju koji predstavljaju osnov buduće konkurentnosti na tržištu rada prepoznali su je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.