KOLIKO puta smo se samo zapitali da li je fotografija objavljena na nekoj od društvenih mreža prošla kroz neki program za obradu slika ili je možda autentična? Bezbroj puta smo postavljali pitanje kada ćemo dobiti mogućnost da proverimo verodostojnost fotografije. Odgovor će uskoro biti dostupan svima, i to posredstvom aplikacije VerifiedByPi, koju je osmislio tim programera iz Beograda, koji su razvili platformu za sigurnu komunikaciju.

Osnovna ideja kojom su se vodili bila je da se internet vrati svojim počecima, ali i da samo jednim klikom može da se pokaže da li je fotografija originalna.

- Smatrali smo da je fotošopiranje i stvaranje lažnih slika previše uzelo maha. Zato smo došli na ovu ideju, a mislim da je dobra za sve građane, jer je s vremenom internet kao medijum za razmenu informacija postao mesto sa izobiljem netačnih poruka - objašnjava, za "Novosti", Sava Živanović iz firme "Tehnološko partnerstvo", koja je pokrenula projekat. - Slika koju građani žele da provere mora biti uslikana kroz našu aplikaciju, koja će biti jednostavna za korišćenje i svi će moći da je preuzmu sa internet prodavnice.

Prema rečima kreatora, aplikacija će služiti ljudima da dokažu autentičnost i pružiti im sigurnost da je ono što pogledaju nije ulepšano dodatnim efektima.

Pročitajte još: BROVINA PRIZNALA: Fotografija silovanja je falsifikat; Tužilac: Fljora se ne seća odakle joj slika

- Cilj su nam korisnici "Instagrama" i "Trip advajzera", ali i svi oni kojima su bitne informacije da slike nisu menjane - ističe Živanović.

Takođe u narednom periodu, tim mladih programera će raditi na usavršavanju aplikacije, kako bi preko iste platforme bila moguća i provera dokumenata. Na celokupnom projektu za sigurne komunikacije, koju je razvio ovaj tim, VerifiedByPi je samo jedan deo. Kako najavljuju, prvo instaliranje se očekuje uskoro, a prema njihovim rečima, ovako nešto za sada ne postoji u našoj zemlji, ali ni u svetu, pa zato smatraju da će vrlo lako doći do tržišta.

PROJEKAT "MI DELAMO"

TIM iz preduzeća "Tehnološko partnerstvo" razvio je i platformu za sigurnu komunikaciju u okviru projekta "Mi delamo". Posredstvom ove platforme može da se obavlja onlajn plaćanje platnim karticama i SMS porukama, šifrovani pozivi. Uskoro će se na ovoj platformi naći i verifikacija slika.