MANASTIR Podlastva, posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, u Grblju, poviše mora, koji je obnovio car Dušan na mestu ranohrišćanske crkve iz petog veka, narednog petka obeležiće 1.500 godina trajanja. Milenijum i po postojanja ove svetinje biće proslavljeno 27. septembra na Krstovdan, u okviru jubileja 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Kako se primiče taj, po mnogo čemu najveći događaj u novojoj istoriji Crne Gore, srpstva i pravoslavlja, radost se uveliko oseća među žiteljima ovog glasovitog kraja, iz kog korene, kako s ponosom ističu Grbljani, vuče i Sveti car Lazar.

- Dostojni svojih predaka i sa ogromnom radošću dočekujemo našeg patrijarha Irineja. Upravo nam je potvrdio dolazak i tome se raduju i voda i gora, žitelji, ali i vaskoliko srpstvo, kao i naši prijatelji drugih konfesija sa kojima na ovom kamenu održavamo dobre odnose. Ovo je događaj koji spaja narode, ljubi Boku, kao i Crnu Goru i sve srpske zemlje - kaže, za "Novosti", Marko Bato Carević, gradonačelnik Budve.

Dolazak srpskog patrijarha u ovaj kraj biće prvi posle 27 godina. Daleke 1992. ovde je bio blaženopočivši patrijarh Pavle, kada su pohranjene mučeničke kosti 79 žitelja Grblja, Maina i Paštrovića, koji su bez suđenja stradali od bratske ruke novembra 1944. godine u Starom Baru. Tada je ispred manastira podignuta spomen-kosturnica.

PROČITAJTE JOŠ - Osam vekova autokefalnosti SPC

Programom proslave u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom patrijarha Irineja. U 19 sati biće održana akademija na kojoj će besediti publicista Dragoslav Bokan. Narednog dana u devet časova biće služena sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom.

PROČITAJTE JOŠ - SPC jubilej slavi u Žiči i Peći

U podne za sve prisutne biće priređen kulturno-umetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pevačkog društva "Jedinstvo" iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pevačko društvo "Grbalj". Vernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Stanko Magud i Marko Bato Carević, gradonačelnik Budve.

Manastir Podlastva

- Uoči proslave, na manastiru su postavljene ukrasne zastavice, a ceo prostor ulepšaće i posebna rasveta koja će ga osvetljavati sve do datuma proslave. Obasjavaće ceo Jadran! Odbor za obnovu Podlastve je za sve vernike obezbedio parking prostor ispod manastira kod autobuskog stajališta u Lastvi Grbaljskoj. Za slabopokretne osobe biće obezbeđen kombi prevoz od parkinga do manastira - kaže sveštenik Mijajlo Backović.

Marko Bato Carević, gradonačelnik Budve

MIRIS TAMJANA

SA kolikom posvećenošću se odvija život unutar manastirskih kapija, oseti se čim se zakorači u taj prostor, "omeđen" svojom unutrašnjom lepotom. Malobrojno sestrinstvo besprekorno "drži" red. Sve odiše čistoćom, mirisom tamjana. Govor tišine obuzima čula. Jedino pijuk umornog neimara, koji udara o fasadu crkve, odzvanja krajem. Manastir je udaljen samo nekoliko kilometara od Budve, a smešten je u pitomom predelu Grblja, na brežuljku u selu Lastva Grbljaska, po kome je dobio ime. Smatra se najznačajnijim spomenikom ovog plemena.