ŽIVIMO u vremenu u kojem je izgled jedan od važnih aduta uspeha, kako u poslovnom svetu, tako i u privatnim, međuljudskim odnosima. Zato banjalučki estetičari svaki dan imaju pune ruke posla, a jedan od njih je i sagovornik “Novosti”, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju i opekotine u UKCRS Nikola Baroš.

Najčešći zahvati na toj klinici su hirurgije šake urođenih anomalija, opekotina i rekonstruktivna hirurgija. Baroš objašnjava da je vrlo teško povući liniju između zahvata koji se rade isključivo u estetske svrhe i onih koji su urađeni u funkcionalno-estetske svrhe.

- Pod estetskim operacijama u UKCRS obavljaju se, na primer, korekcije raznih ožiljaka, redukciona mamoplastika, redukcija dojki kod uvećanih dojki. Rekonstruktivne operacije dojki se mogu tretirati kao estetski zahvati, ali se rade u kliničkom centru i dopuštene su da se rade na račun Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, jer su i funkcionalne prirode.

Baroš naglašava da FZO refundira samo one zahvate za koje se proceni da su i funkcionalne, a ne samo estetske prirode.

- I mi u našoj ustanovi imamo komercijalni cenovnik za zahvate koje ne refundira FZO i on je poprilično povoljan u odnosu na pojedine privatne kuće. Cene u slučaju korekcije dojki kreću se od 4.000 do 4.500 KM, u zavisnosti od slučaja do slučaja, a u nju su uračunati cena implanta, boravak u bolnici i ceo postoperativni tretman.

Baroš je zagovornik ideje da svako ko ima bilo kakav problem sa svojim izgledom ima pravo i treba da se konsultuje sa rekonstruktivnim hirurzima i reši se kompleksa.

- Nema razloga da bilo ko bude nesrećan zbog svoje spoljašnjosti. Na sreću, u današnje vreme, imamo priliku da uz određene korekcije izgledamo baš onako kako želimo i to u svakom smislu podržavam - kaže naš sagovornik.

RIZICI ZANEMARLjIVI

Jović objašnjava da su i rizici operativnih zahvata svedeni primenom moderne tehnologije na zanemarljivi minimum.

- Za 16 godina rada u ovoj praksi još nisam čuo da je recimo nekoj devojci telo odbacilo implantat dojke, što se smatra najvećim rizikom. Češći su na primer, stvaranje hematoma ili infekcija, ali i oni su toliko retki da su gotovo zanemarljivi, a i kad se dese vrlo jednostavno se saniraju.

O cenovniku “Estetika” Jović nije hteo puno da govori, objasnivši da ne postoje fiksne cene zahvata, sve zavisi od obima operacije, pa tako i cene variraju.

Ipak, otkrio nam je da je operacija klempavih ušiju 900 KM, te interesantan podatak da žene najčešće operišu nos i uši, a muškarci se odlučuju za zahvate liposukcije i smanjenja grudi.

Sličnog je mišljenja i specijalista za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju u Privatnoj klinici “Estetik” u Banjaluci Darko Jović.

- Estetska hirurgija u svetu, pa tako i kod nas, već je toliko uznapredovala i pristupa joj sve veći broj ljudi, s obzirom na to da su i cene dosta prihvatljivije nego nekada. Operacije klempavih ušiju kod dece rade se rutinski, čak u ambulantama porodične medicine, tako da se estetskim operativnim zahvatima uopšte više ne pristupa pod nekom velom tajne, ili sa predrasudama. Lep izgled danas je stvar opšte kulture - rekao je za “Novosti” Darko Jović.

Sarajka A. R. (29) operaciji dojki podvrgla se pre četiri godine. Kako je ispričala za “Novosti” razlozi su bili delimično zdravstvene, ali pretežno estetske prirode.

- Imala sam problem nejednakih grudi. Uz to, na jednoj dojci imala sam sumnjivu masu koja je pretila da u nekoj budućnosti postane maligna i odlučila sam da je uklonim na vreme. S obzirom na to da je, dakle, operativni zahvat bio neminovan, odlučila sam istovremeno da ih estetski korigujem. Sa “labave četvorke” grudi sam povećala na “čvrstu četvorku” i taj zahvat u to vreme koštao je 3.800 KM u “Estetiku” kod doktora Jovića - ispričala je naša sagovornica, naglasivši da je srećna i da se nikada nije pokajala zbog svoje odluke.


CENOVNIK UKC RS

Pravljenje nove dojke TRAM 5.000 KM

Pravljenje nove dojke LD 4.000 KM

Pravljenje nove dojke - proteza 2.500 KM

Manje složeni rekonstruktivni zahvati u lokalnoj anesteziji 400 KM

Manje složeni rekonstruktivni zahvati u opštoj anesteziji 700 KM

Složeniji rekonstruktivni zahvati u opštoj anesteziji 1.300 KM

Rekonstrukcija usnog rumenila po Kapetanskom 400 KM

Rekonstrukcija usnog rumenila ostalim metodama 400 KM

Septorinoplastika 950 KM

Funkcionalna operacija nosa 400 KM