NAKON četrnaest godina otkako su počele prve aktivnosti u vezi sa izgradnjom prekograničnog mosta u Gradišci, juče je u Banjaluci potpisan sporazum između Evropske investicione banke i BiH o investicionom grantu od 6,8 miliona evra za ovaj projekat. U optimalnim okolnostima, odnosno ukoliko se što pre raspiše međunarodni tender, i Hrvatska izda građevinsku dozvolu, za tri godine prvi automobili trebalo bi da pređu preko ovog dugo očekivanog mosta na reci Savi.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark je ocenio da je danas "dobar dan za EU i BiH".


PROČITAJTE JOŠ:
Bista za predsednika Putina kod Doboja

- Konačno započinje gradnja mosta u Gradišci nakon dugogodišnjeg obećavanja. Izuzetno mi je drago što će Evropska unija dati skoro sedam miliona evra za ovaj projekat - kazao je Vigemark.

- Nadam se da će to biti jedan od najvažnijih graničnih prelaza. Očekuje se da će za desetak godina dnevni prolazak biti oko 28.000 vozila - dodao je Vigemark.

Iz Evropske investicione banke su naglasili da su u Banjaluci potpisana dva sporazuma, a osim bespovratnih sredstava za most u Gradišci, to je i 47 miliona evra za završetak auto--puta Banjaluka - Doboj.

Iz EIB su istakli da su opredeljeni da obezbede sredstva za infrastrukturnu povezanost u ovom regionu.

- Mi smo finansijski partner vlastima u BiH, a ovo su vaši i projekti ove zemlje. Mi smo tu da pomognemo da se oni realizuju - poruka je iz EIB.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je napomenuo da je izgradnja mosta u Gradišci 50 odsto na Hrvatskoj, a 50 odsto na BiH, i da je novim grantom, odnosno sufinansiranjem izgradnje rešen dugogodišnji problem.

Premijerka RS Željka Cvijanović je rekla da je tokom 14 godina razgovarano sa više hrvatskih vlada, ali da su se uvek dešavali "zastoji".

- Ušli smo u finalnu fazu. Radni tim između RS, BiH i Hrvatske usaglašava tendersku dokumentaciju, a nakon što se završi finansijska konstrukcija, može se ići na raspisivanje međunarodnog tendera, nakon što i Hrvatska izda građevinsku dozvolu - rekla je Cvijanovićeva, i podvukla da je nakon svega toga potrebno oko dve godine za gradnju mosta.


PROČITAJTE JOŠ:
Miloš sanja svoju zbirku pesama

Ukupna vrednost mosta je 17 miliona evra, istakla je Cvijanovićeva, a auto-puta Banjaluka - Doboj 565 miliona evra.


DEO TEN-T PROJEKTA

OVAJ investicijski projekat odnosi se na izgradnju objekata na graničnom prelazu na delu puta između Banjaluke i Gradiške, mosta na granici preko reke Save, kao i priključnih puteva na auto-putu Banjaluka - Gradiška. Projekat je deo Transevropske prometne mreže (TEN-T) na Zapadni Balkan.


OTVARA SE 300 RADNIH MESTA

OD ovog projekta, kako je Vigemark naglasio, višestruke su koristi, među kojima su da prekogranični saobraćaj više neće morati da se odvija kroz centar Gradiške i da će otvoriti oko 300 novih radnih mesta. Uz to, smanjiće se vreme prelaska međudržavne granice, pa će, na primer kamioni, umesto 30 čekati oko 12 minuta za prelazak.