TREBINjSKI inovatori širom sveta ostvaruju uspeh sa svojim kreativnim idejama, a Dragan Spaić i Borko Babalj su na poslednjim sajmovima inovacija, u kineskom gradu Fošanu i u Skoplju, osvojili četiri medalje - zlatnu, srebrnu i dve bronzane, kao i specijalne diplome za izume "termos-košnica" i "naočari bez okvira i drški".

Mladi inovator Dragan Spaić za svoju prvu inovaciju "termos-košnicu" na sajmovima u Kini i Skoplju dobio je zlatnu i bronzanu medalju, i specijalnu diplomu Udruženja inovatora "Građansko inoviranje" iz Singapura. Na ovu ideju apsolvent na Medicinskom fakultetu u Foči došao je spontano, iz potrebe da pomogne ocu, koji je, i nakon operacije, želeo da nastavi da se bavi pčelarstvom.

- OCU je postalo teško da prenosi košnice, a nije hteo da odustane od pčelarstva. Zajedno sa sestrom Majom i devojkom Tatjanom Stančić, čija se porodica takođe bavi pčelarstvom, došao sam na ideju da napravimo lakšu košnicu, ali koja će u isto vreme zadržati najbolje osobine drvenih, jer je drvo prirodno stanište pčela. Rešili smo da konstrukcija bude od drvenih nosača, sa tri sloja - spoljašnjem od plastike, srednjim od stiropora i mekim drvetom sa unutrašnje strane - objašnjava svoj izum Spaić.

U saradnji sa Udruženjem inovatora istočne Hercegovine, izum je patentiran i predstavljen na sajmovima, a prve ponude za proizvodnju pokazatelj su da ova inovacija ima budućnost.

PROČITAJTE JOŠ: Nikšićki inovator Božo Matijašević

- Ovo nije samo moj već uspeh celog tima. Veliku zahvalnost dugujem i predsednicima našeg udruženja i Asocijacije inovatora BiH, Borku Babalju i Huseinu Hujiću. Nagrade su veliki vetar u leđa, već smo dobili određene ponude za proizvodnju "termos-košnica". Planiramo da obezbedimo sredstva za proizvodnju nulte serije, kako bismo ispitali tržište - istakao je Spaić.

Dragan Spaić, mladi inovator iz Trebinja / Foto D. Curać


PREDSEDNIK Udruženja inovatora istočne Hercegovine, višestruko nagrađivani Borko Babalj, za svoj izum "naočari bez okvira i drške" kaže da se radi o dobro poznatoj i nagrađivanoj ideji, a da su dve medalje - bronzana u Kini i srebrna u Skoplju, još jedna od potvrda da se radi o proizvodu koji ima budućnost. Ono što njega posebno raduje i što posebno ističe jeste inovacija mladog Dragana Spaića, za koju je siguran da ima mogućnost da se serijski proizvodi.

- Iako imam blizu 60 internacionalnih nagrada, raduje me da se iznova vrednuje kvalitet mog rada. Međutim, još draži mi je uspeh mladog kolege Dragana Spaića i njegovog tima i sve kreativne aktivnosti udruženja inovatora istočne Hercegovine biće usmerene ka tome da se počne sa proizvodnjom "termos-košnica". Već ima zainteresovanih u Skoplju za kupovinu ove inovacije, a postoji mogućnost da je u delovima sastavljamo i prodajemo - naglasio je Babalj.


VIŠE OD 100 NAGRADA

Borko Babalj, najnagrađivaniji inovatar iz Republike Srpske, uveliko radi na novom izumu. Zasada, kaže, ne želi da otkriva detalje, ali će, kako obećava, njegov novi izum biti od velike pomoći pripadnicama lepšeg pola.

Udruženje inovatora istočne Hercegovine, koje postoji od 2015. godine, do sada je osvojilo blizu 100 internacionalnih nagrada i priznanja, ali, nažalost, na ovim prostorima još uvek nedostaje podrška nadležnih državnih institucija kako bi se došlo do serijske proizvodnje.