Da su mališani napunili ambulante, potvrdili su iz Doma zdravlja Banja Luka, navodeći da je tokom decembra zapažen povećan broj obolelih od virusnih infekcija u novorođenačkom i dojenačkom uzrastu, kao i pacijenata predškolskog i školskog uzrasta.


RSV - respiratorni sincialicilni virus, koji se manifestuje simptomima kao što su zapušenost i curenje nosa i suvi kašalj, a potom se razvija slika brohiolitisa, koja zahteva hospitalizaciju, napunio je ambulante pedijatara.


Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banja Luka, kaže da su u ovo doba godine najčešće respiratorne infekcije.


"Pacijenti se javljaju na preglede zbog infekcija gornjeg i donjeg respiratornog trakta. Najčešće infekcije su upale ždrela, sinusitis, rinitis, traheitis, laringitis, bronhitis, a ređe se viđaju i upale pluća", objasnila je Stanetićeva.


PROČITAJTE JOŠ: Hara čak 200 virusa!


Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dečje bolesti UKC RS, kaže da u toj klinici tim stručnih lekara nakon pregleda ustanovi da li je dete za bolničko lečenje ili ne, te da nednom detetu nisu uskratili lečenje ako je ono bilo neophodno.


"Ponekad čak moji doktori, pod pritiskom zabrinutih roditelja, primaju i decu kojoj nije potrebna hospitalizacija, pa ih ja nakon detaljnog pregleda otpustim na kućno lečenje", kazao je Mirošljević.


Dodaje da je istina da je povećan broj obolele novorođenčadi i dece u ranoj dojenačkoj dobi od RSV-a.


"Mi lako dubokim brisom ždrela utvrdimo da li je reč o ovom virusu. Simptomi ovog virusa variraju od lakog kašlja do teškog kliničkog stanja, koje zahteva mehaničku ventilaciju. RSV prođe sam od sebe, mi medicinari samo pomažemo dečjem organizmu da se lakše od njega odbrani", rekao je Mirošljević.


(nezavisne.com)