Učenicima osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj koji su ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima u četvrtak su uručene nagrade u Administrativnom centru Vlade Srpske u Banjaluci gde je u njihovu čast organizovan i prijem i svečani program.
Nagrađeni su i nastavnici koji su zaslužni za uspehe učenika na takmičenjima koje organizuje Republički pedagoški zavod, republičkim takmičenjima muzičkih škola i sportskim takmičenjima.

Prijem za najuspešnije učenike i nastavnike organizovali su ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović, a prisustvovali su i predsednik Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Među nagrađenima je i učenik drugog razreda Osnovne muzičke škole "Vlado Milošević" u Banjaluci Nikolaj Roćenović, koji je vrhunske rezultate postigao svirajući trubu.

PROČITAJTE JOŠ - Sa učenicima žanje nagrade

- Bio sam na mnogo takmičenja, a ove godine sam bio na međunarodnom `Davorin Jenko` u Beogradu, republičkom u Prijedoru i školskom u Banjaluci. U Beogradu sam osvojio prvu nagradu, a u Prijedoru i Banjaluci specijalnu nagradu sa maksimalnim brojem bodova - rekao je Roćenović, koji je počeo svirati sa šest godina, a u srednjoj školi će trubi dodati i klavir.

U školskoj 2018/2019. godini bilo je 564 pobednika republičkih takmičenja, a među njima su 73 osnovca koji su osvojili prva mesta na republičkom takmičenju iz matematike, informatike, fizike, hemije, srpskog jezika, engleskog, njemačkog, francuskog i ruskog jezika, veronauke, takmičenja u saobraćaju, školskih horova, te za najbolji likovni i literarni rad o Danu Republike i sećanju na žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac.

Među pobednicima je 35 učenika srednjih škola, koji su pobednici na republičkom takmičenju iz matematike, računara i programiranja, kompjuterskog konstruisanja, osnova elektrotehnike sa elektronikom, fizike, mehanike, knjigovodstva, monetarne ekonomije i bankarstva, srpskog, engleskog, francuskog i ruskog jezika, istorije, te konkursa za likovne i literarne radove o Danu Republike Srpske i sećanju na žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac.

Foto: Srna


Iz muzičkih škola je stiglo 211 pobednika, a oni su osvojili prva mesta na takmičenjima muzičkih škola na republičkom nivou u različitim kategorijama kao što su violina, gitara, harmonika, violončelo, tambura, klavir i druge.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta organizovalo je sportska takmičenja, a prijemu je prisustvovalo i 245 pobednika u sportskim disciplinama poput atletike, sportske gimnastike, malog fudbala, košarke, odbojke i rukometa.

CVIJANOVIĆ: UČENICI ČINE PONOSNOM CELU SRPSKU

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da učenici osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, koji su ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima, celu Republiku čine ponosnim i da su njihovi uspesi ujedno i uspesi celog društva.

Cvijanovićeva je istakla da, dodelom nagrada i prijemom u Administrativnom centru Vlade za najbolje učenike i nastavnike, Srpska želi promovisati one koji su postigli rezultate, ali i pokazati vezu učenika, njihovih roditelja i prosvetnih radnika sa institucijama.

- Ova deca su pokazala da su sposobna, ambiciozna i da znaju kako da ostvare svoje ciljeve, izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci posle dodele nagrada i prijema za učenike i nastavnike u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Ona je podsetila da je ovo 11. godina kako organizuju ovaj događaj da bi pokazali spremnost institucija da učenicima pomognu u budućim aktivnostima na putu postizanja uspjeha.

-Ovde imamo decu koja su postigla sjajne rezultate u koje su uložila mnogo napora i truda. Osim njima zahvalnost treba izraziti i roditeljima i prosvetnim radnicima. Uvek mogu da nam se obrate za podršku na svom putu uspeha, rekla ja Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je dodala da je zadovoljna što su u oblasti obrazovanja uložena značajna sredstva koja polako daju efekte.


- Stvorili smo dobar ambijent i uslove za rad u obrazovanju. U proteklih nekoliko godina uložili smo više od 130 miliona KM u osnovno, a više od 110 miliona KM u visoko obrazovanje. Zadovoljna sam da je bivša Vlada ispunila obavezu koju smo prošle godine preuzeli na sebe i povećala plate zaposlenima u obrazovanju. Ako imate koordinisane aktivnosti i mnogo ulaganja i brige onda neće izostati rezultati, naglasila je Cvijanovićeva.