- Kineski ambasador u BiH Đi Ping izjavio je u petak u Banjaluci da je saradnja Kine i Republike Srpske dobra, budući da su već završeni neki ekonomski projekti, a drugi u toku, te da ostaje zadatak jačanja trgovinske razmene i saradnje u oblasti kulture.
Đi je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku da ponovo dođe na Univerzitet u Banjaluci i studente detaljnije informiše o razvoju Kine, kao i inicijativi `Pojas i put` i saradnji u okviru programa "17 plus 1".

- Pre dva meseca kada sam prvi put došao na Univerzitet u Banjaluci rektor Radoslav Gajanin me je pozvao da ponovo dođem i razmenim mišljenje sa studentima. Moj cilj je jednostavan - da upoznam studente o Kini, inicijativi `Pojas i put` i saradnji u okviru programa `17 plus 1`", rekao je Đi novinarima u Banjaluci, nakon predavanja na Fakultetu bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci o temi "Kineski razvoj i inicijativa `Pojas i put`".

PROČITAJTE JOŠ - SNSD UPOZORAVA: Nećemo duži tehnički mandat Savetu ministara

Dekan Fakultetu bezbednosnih nauka Predrag Ćeranić istakao je da kineski razvojni program "Pojas i put" obuhvata više od 60 zemalja u svetu, a da je za ove prostore posebno zanimljiva inicijativa "17 plus 1", kojom je obuhvaćen celi Balkan.

-Kina od 2013. godine realizuje projekat koji može doneti dobrobit zemljama Balkana i već je uložila značajna sredstva. Kina je za razliku od drugih zemalja koje su prisutne na Balkanu, kao što su Njemačka ili Turska, rasterećena geopolitičke prošlosti. Velika ekonomska sila dolazi bez vojne pratnje i moći, a njene poruke su mir, koegzistencija i