Do kraja godine u Banjaluci će biti rekonstruisano spomen-obeležje u Drakuliću posvećeno žrtvama genocida i ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.


Pročitajte još: UPOZORENjE HRVATIMA: Lažete o Jasenovcu


Dogovoreno je to danas na sastanku ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duška Milunovića i gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Ministar Milunović je istakao da je Vlada Republike Srpske spremna da sufinansira rekonstrukciju ovog veoma značajnog spomenika iz Drugog svetskog rata.

- Ne smemo dozvoliti da genocid u Drakuliću bude zaboravljen. Naša je obaveza da na dostojanstven način čuvamo sećanje na 2.370 srpskih civila, koje su 7. februara 1942. godine ustaše ubile na monstruozan način, bez ijednog ispaljenog metka - rekao je Milunović.

Posebno je naglašeno da je među mučki ubijenim Srbima bilo oko 500 dece.

Gradonačelnik Banjaluke je napomenuo da je idejni projekat već završen i da će Grad pristupiti narednim fazama realizacije.

Na sastanku je razgovarano i o izgradnji Centralnog spomenika borcima poginulim u Odbrambeno- otadžbinskom ratu Republike Srpske, te usaglašeno da se intezivno nastave razgovori o realizaciji ovog važnog projekta za Republiku Srpsku koji će dostojno čuvati pomen na sve poginule borce.