VIŠE od četvrtine autobusa koji krstare drumovima Republike Srpske ne ispunjava sve potrebne uslove tehničke ispravnosti, a najviše problema autobusi imaju sa kočionim sistemima.

To je pokazala preventivna akcija besplatne kontrole tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa koja je realizovana pred početak školske godine, s ciljem povećanja bezbednosti đaka u saobraćaju.

- Od 297 pregledanih autobusa nedostaci su utvrđeni na 79 ili 26,6 odsto - saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske.

Najveći broj neispravnosti odnosi se na kočioni sistem, i to kod 71 vozila. Slede uređaji za osvetljenje i svetlosnu signalizaciju kod 31 vozila, sistem za upravljanje kod 10, i elementi vešanja, osovine i točkova kod 16 vozila. Na dva autobusa nedostajala je potrebna oprema.

Pročitajte još - Neispravne kočnice na autobusima

- Svi autobusi na kojima su utvrđeni nedostaci tokom kontrole od 19. do 31. avgusta upućeni su na to da ih otklone, a potom da ponove tehnički pregled - saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

Besplatni pregled realizovan je na 35 stanica za tehnički pregled u Srpskoj, a troškove kontrole snosile su same stanice.

Preventivnu akciju su, zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, realizovali MUP RS, Privredna komora RS, Asocijacija stanica za tehnički pregled vozila, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez RS.

KONTROLISANO 58 PREVOZNIKA

PREVENTIVNA akcija kontrole tehničke ispravnosti vozila sprovodi se pred početak svake školske godine. Ove godine za učešće u akciji prijavilo se 58 stanica za tehnički pregled autobusa, kao i 58 prevoznika, odnosno vlasnika vozila.