Uspostavljanjem registara umetnika i stručnjaka za kulturu u Republici Srpskoj će se po prvi put moći znati koliko ih ima, ali i na koji način doprinose celokupnom razvoju društva, te će moći biti adekvatno nagrađeni.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da je cilj uspostavljanja registara umetnika i stručnjaka u kulturi, koji su zamišljeni kao baza podataka, praćenje i analiza njihovog rada i doprinosa razvoju kulture u Srpskoj.

PROČITAJTE JOŠ - Osveštan spomen muzej u znak sećanja na 6000 stradalih Srba u Starom Brodu na Drini

Trivićeva je navela da je uspostavljanje registara prvi korak ka uređenju i uspostavljanju sistema u oblasti kulture, a naredni korak je utvrđivanje određenog statusa i dodeljivanje određenih benefita za sve umetnike i stručnjake u kulturi.

- Pozivam sve umetnike i stručnjake da podnesu zahtev kako bi bili upisani u registar. Pravo na podnošenje zahteva ima fizičko lice koje je državljanin Srpske, odnosno BiH, sa prebivalištem u Srpskoj, koje se tri godine bavi umetničkom delatnošću, odnosno pet godina stručnom delatnošću u oblasti kulture, rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je dodala da će registri omogućiti Ministarstvu da strateški vodi planove razvojnih programa i ima uvid čime raspolaže.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da su registri prvi korak na osnovu kojeg će resorno ministarstvo omogućiti da umetnici i stručnjaci, koji doprinose razvoju kulture, budu adekvatno nagrađeni.

- Predvideli smo i dodelu statusa pojedinim udruženjima u kulturi, tako što će udruženja koja imaju veći broj umetnika dobiti i veću finansijsku podršku, što zahteva i određenu reorganizaciju sredstava namenjenih za ove svrhe, rekla je Đakovićeva.
Đakovićeva je napomenula da, prema Pravilniku o vođenju registra, umetnici i stručnjaci mogu tokom cele godine da podnesu zahtev za upis u registar.