IAKO je školska godina počela u ponedeljak, u Kifinom Selu, kod Nevesinja, učenici od šestog do devetog razreda još nisu krenuli na nastavu, jer roditelji đaka ne žele da njihova deca pohađaju kombinovana odeljenja.

Nezadovoljni roditelji kažu da su prvi školski dan saznali da su formirana dva kombinovana odeljenja u predmetnoj nastavi, jedno za učenike šestog i sedmog, a drugo za učenike osmog i devetog razreda. Ukupno ih ima 28, po Zakonu je neophodno 36, ali kako roditelji kažu, njihova deca ne mogu kvalitetno učiti, jer će praktično imati časove kraće od 20 minuta.

- Osećam se loše, jer su naša deca diskriminisana. Nije ravnopravan onaj koji ima čas 45 minuta, a naša deca bi imala po 20 minuta. Ova škola je izuzetno uspešna, imamo regionalne i republičke prvake, đake generacije, a pod ovakvim uslovim ne mogu to biti iako imaju potencijal - rekao je Slobodan Milošević, otac jednog od učenika.

Da stvar bude gora, Zakon ne dopušta ni da upišu svoju decu u matičnu školu u Nevesinju.

- Ja se borim za svoju decu, svaki dan ću ih voziti u Nevesinje. Nema izbora, idemo do kraja, a Zakon neka se menja - istakao je Tomislav Grahovac, čija deca takođe pohađaju školu u Kifinom Selu.

Roditelji ne žele bilo kakvo mešanje politike u ovu priču, i samo žele jednaka prava za svoju decu.

U matičnoj školi "Risto Proroković" u Nevesinju navode da su pokušavali da i ove školske godine u područnom odeljenju Kifino selo organizuju nastavu bez kombinovanih odeljenja, ali da zato nisu mogli dobiti saglasnost od Ministarstva prosvete i kulture RS.

SAGLASNOST

POVODOM ovog problema oglasilo se i Ministarstvo prosvete i kulture, u kojem navode da su zbog nedovoljnog broja učenika dali saglasnost o kombinovanim odeljenjima u interesu učenika škole kako bi ta ustanova zadržala status devetorazrednog odeljenja i da ne bi došlo do otpuštanja radnika.