Kako bi se stvorili uslovi za snažniji turistički zamah olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, vrlo važno mesto zauzima i izgradnja poboljšanje drumova koji vodi do njih i od njih, pa je zato značajna sanacije regionalnog puta Gornja Grkarica –Sinanovići u dužini 22.600 metra koji povezuje olimpijske planine Igman i Bjelašnicu sa Šabićima i Sinanovićima, a preko Visočice i sa Glavatičevom u opštini Konjic.


U ovoj godini za te svrhe će biti uložena oko 2,4 miliona KM. Kako kažu u opštini Trnovo, ovaj posao je,” od izuzetnog značaja sa strateškog i ekonomskog ugla”.


Na glavnu saobraćajnicu su vezanii lokalni putevi koji povezuju sela Pervize, Ozimine, Žiliće, Podvornice, Bobovicu, Umoljane, Elezoviće, Rakitnicu , Lukavac, Brda i Milišiće, kao i čuveni Lukomir na teritoriji opštine Konjic.


Igman, Bjelašnica, kanjon Rakitnice i Visočica su izuzetno bitni resursi za razvoj svih vidova turizma, a upravo ova saobraćajnica ih povezuje.

PROČITAJTE JOŠ: Dobra prohodnost puteva, AMSS upozorava vozače zbog vlažnih kolovoza


Kako bi zbog bili poboljšani delovi puta, zamenjene postojeće kolovozne konstrukcije, rešeno pitanje odvodnjavanja i poboljšan bezbednosto aspekt, opština Trnovo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo su zajednički pristupili izradi projektne dokumentacije za sanaciju tog puta.


Pare za ove svrhe, uz opštinu Trnovo i Direkciju za puteve, izdvojilo je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.


Foto: V.Mitrić


U ovoj godini je tako izrađen projekt kružnog toka na Gornjoj Grkarici, projekt sanacije saobraćajnice od Gornje Grkarice do kružnog toka na Babinu Dolu, te projekt sanacije puta od Bijelih voda preko Šabića do mosta na Rakitnici.


Do kraja godine planiran je završetak projekta deonice puta od Prokrese do Pandurice.Takođe, na osnovu izrađene projektne dokumentacije sprovedene su tenderske procedure i izabrani izvođači radova na izgradnji pojedinih deonica.