Naučnici na Univerzitetu Massachusetts Amherst (UMass) u SAD-u razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnika da li ima bakterija u hrani, i to korišćenjem dodatka, mikroskopa, za svega 30 dolara.

Postoji malo metoda kojima može da se efikasno spreči trovanje hranom, jer ipak testiranje na neke štetne, a česte, bakterije (poput ešerihije koli i salmonele), zahteva specijalnu opremu i potrebno je i do dva dana da se rezultati pokažu.

Korišćenjem njihove aplikacije, tvrde naučnici, rezultati o prisustvu patogenih bakterija pristižu za puno manje vremena nego što se inače čeka. Uređaj sa UMass-a, naime, koristi čip premazan hemikalijama koje se vežu i s najmanjom količinom bakterija.

Pročitajte još - Koliko zrače pametni telefoni?

Primerom su pokazali kako su prvobitno oprali vodom potencijalno kontaminiran proizvod i zatim stavili čip u tu vodu. Nakon već pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo kojoj kameri pametnog telefona, pokazuje bakterije na ekranu.

Naučnici napominju kako je ova tehnologija za sada preliminarna, jer još uvek ne razlikuje dobre od štetnih bakterija, pa nastavljaju svoj rad na pronalasku tehnika koje će moći da otkriju specifične vrste bakterija. Njihov uređaj je još neko vreme udaljen od tržišta, ali sa UMass-a poručuju kako je već nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom hrane pokazalo interesovanje za ovu aplikaciju.

Naučnici se takođe dugoročno nadaju kako će ovaj uređaj moći da se koristi i u domaćinstvu za sprečavanje konzumiranja kontaminirane hrane. Takođe, ova aplikacija bi bila dobra i za otkrivanje prirodnih katastrofa, kao na primer kada se provera ispravnost vode za piće.