Prema nezvaničnim saznanjima, "Majkrosoft" radi na projektu pod imenom ''Bali'', koji će korisnicima omogućiti kontrolu podataka prikupljenih o njima i njihovim aktivnostima.

Funkciju razvija "Majkrosoftov" tim za istraživanje i čini se da je trenutno u fazi privatnog testiranja. Prema stranici projekta, Bali se zasniva na konceptu inverzne privatnosti.

Ako postoje informacije koje samo vi imate i niko drugi ne zna za njih, to je privatno. Ako postoje informacije koje neko drugi ima o vama, ali ih vi nemate, to je nije privatno. Prema "Majkrosoftu" , njihov cilj je da "obrnutu privatnost" svedu na minimum.

PROČITAJTE JOŠ - ''Majkrosoft'' najavio nove funkcije za ''Skajp''

Da bi se to postiglo kreira se ''Bali'', "banka ličnih podataka" koja stavlja korisnike u kontrolu nad svim prikupljenim podacima o njima. Sve informacije koje korisnik generiše biće uskladištene u banci i korisnik će imati mogućnost da pregleda i upravlja tim informacijama.

Čak će im biti ponuđen izbor da dele i unovče podatke, ukoliko to žele. To ovaj dodatak čini nešto drugačijim od sličnih ponuda kompanija kao što su ''Fejsbuk'' i ''Gugl'', i korisniku omogućava da pregleda prikupljene podatke, ali nudi ograničenu kontrolu.

(B92)