Robot-pas kompanije „Soni“ pod imenom Aibo, može da uključi mikrotalasnu rernu i usisivač, upozorava lavežom da je mašina za veš završila sa pranjem, ali i pravi selfije i pozira.

„Soni“ neprestano dodaje nove funkcije robotu psu a najnovije performase podrazumevaju da Aibo može da komunicira sa nizom pametnih uređaja u domacinstvu kako bi olakšao život svojim vlasnicima.

Demonstracija veština koje Aibo poseduje, održana je na sajmu "CEATEC" u Tokiju, najvećem japanskom sajmu IT-a i elektronike.

Prikazano je, između ostalog, kako Aibo daje signal pećnici da se ukljuci, odmah po dolasku vlasnika u kuću, kako bi ih što pre sačekao topao obrok, prenosi RTS.

Mali robot je programiran i da pozira fotografu, ako je to neophodno, zauzimajuci simpatične poze. S druge strane, Aibo može i da fotografiše ljude, pravi selfije i fotografije postavlja na društvenim mrežama.


Ranije ove godine, iz kompanije „Soni“ je najavljeno da Aibo može biti i pas čuvar. Uz pomoć kamerica i mikrofona, robot pas može da vrši inspekciju poslovnih ili stambenih prostorija i budno motri na vaš dom, uz mesečnu naknadu od 14 američkih dolara.

U zavisnosti od konfiguracije, jedan Aibo može koštati do 3.000 dolara.


Tako na primer, postoji mogucnost da vaš Aibo robot pas prepoznaje lica. Po potrebi, može da memoriše imena i lica za do deset ljudi.

U kompaniji „Soni“ navode da su od početka ove godine kupcima isporučili 20.000 robot-ljubimaca.