ISTANBUL - Carigradska patrijaršija saopštila je da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Ta odluka je saopštena nakon u četvrtak održanog redovnog Sinoda, javio je AP.

Iz Carigradske patrijaršije je saopsteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijarsiji.

Carigradska patrijaršija ukidanjem te odluke polaze pravo na crkvu u Ukrajini, javio je Sputnjik.

PROČITAJTE JOŠ - Poglavar Ruske pravoslavne crkve oštar: Patrijarh Vartolomej krši kanone

Ruski mediji prenose i da je pres sekretar patrijarha Kirila da je ta odluka legalizacija raskola i da predstavlja katastrofalan potez kojim je pređena crvena linija.

Ruska pravoslavna crkva je faktički "prekinula diplomatske odnose" sa Carigradskom patrijaršijom, navodi Sputnjik.

PORTPAROL KIRILA: CARIGRAD PODRIVA JEDINSTVO PRAVOSLAVLjA

Odluka Carigradske patrijaršije da prihvati autokefalnost Ukrajinske crkve predstavlja legalizaciju raskola i dovešće do nepopravljivih posledica po pravoslavno hrišćanstvo, izjavio je portparol moskovskog patrijarha Kirila.

"Ovo legalizuje raskol. Svojim delima, Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo pravoslavlja", rekao je portparol Vladimir Legojda.

Prema njegovim rečima, Ruska pravoslavna crkva će 15. oktobra zvanično oceniti poteze Carigradske patrijaršije, koja je saopštila da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.