MOLITVE, baloni, cveće iz helikoptera i spust padobranaca uz upozorenja iranskog predsednika Hasana Rohanija da je američka zavera protiv Irana osuđena na propast, obeležili su 40. godišnjicu od osnivanja Islamske Republike Iran.

Rohani je poručio i da je Iran odlučan da proširi svoju vojnu moć i balistički raketni program, uprkos rastućem pritisku neprijateljskih zemalja i njihovom nastojanju da ograniče iranski odbrambeni program.

- Nismo tražili i nećemo tražiti dozvolu za razvoj različitih vrsta raketa i nastavićemo naš put i razvoj naše vojne sile - rekao je Rohani na teheranskom trgu Azadi (Sloboda). - Prisustvo naroda danas na ulicama znači da neprijatelj neće nikad postići svoje demonske ciljeve.


PROČITAJTE JOŠ: ROHANI ZAPRETIO: Ako se SAD povuku, mogu da "očekuju neočekivano"

Građani su, pored iranskih zastava, stoga nosili portrete Homeinija, kao i sadašnjeg ajatolaha Alija Hamneija. Ali, nosili su istovremeno i plakate s natpisima "Smrt Izraelu", "Dole Velika Britanija" i skandirali "Smrt Americi".

Iz Teherana su u ponedeljak stizala i vojna upozorenja. Sa najviših mesta iranske Revolucionarne garde je poručeno da će Teheran "ozbiljno kazniti" agresore.


Prepoznatljiva ikonografija na ulicama Teherana

- Islamski Iran je dostigao nivo kada može da zaštiti svoje granice efikasnim vojnim mogućnostima, i da ozbiljno kazni bilo kojeg agresora - izjavio je brigadni general i portparol Islamske revolucionarne garde Irana Ramezan Šarif.

U svim većim gradovima Irana, kao i prestoničkom Teheranu, okupile su se desetine hiljade Iranaca obeležavajući trenutak smene vlasti šaha Muhameda Reze Pahlavija 11. februara 1979. To se dogodilo deset dana posle povratka ajatolaha Ruholaha Homeinija, osnivača Islamske Republike Iran.

PROČITAJTE JOŠ: Rohani: Žele "nesigurni" Iran

Posle odlaska prozapadnog šaha s vlasti, SAD i Iran su 1980. godine prekinuli diplomatske odnose, koji do danas nisu uspostavljeni. Naprotiv. Oštra upozorenja lidera Irana u trenucima slavlja izrečena su u vreme novih rastućih tenzija između Irana i SAD, koje su se, za razliku od evropskih saveznika, ne samo povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma, već ponovo uvele i sankcije Teheranu.

U atmosferi napetosti u regionu Bliskog istoka, posebno u odnosima Irana sa američkim saveznicima Saudijskom Arabijom i Izraelom, zamenik šefa iranske revolucionarne garde Hosein Salami je kritikovao pozive SAD za ograničenje iranskog regionalnog uticaja. Salami je zatražio da SAD odu iz regiona.

- Neprijatelj ne može od nas tražiti da napustimo region. Oni moraju da napuste region - izjavio je brigadni general Hosein Salami. - Pomoći ćemo svakom muslimanu, bilo gde u svetu.


Foto Tanjug / AP

SIMBOLIKA GODIŠNjICE

Obeležavanje 40 godina od osnivanja Islamske Republike Irana, predstavlja poseban simbol za muslimanski svet. Prema predanju, prorok Muhamed je sa 40 godina dobio božansko otkrovenje i počeo da prenosi Kuran.