MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


NE čekajući službene rezultate predsedničkih izbora u Ukrajini lideri većeg broja zemalja već su čestitali pobedu Vladimiru Zelenskom, a među njima je i predsednik SAD Donald Tramp koji mu je telefonirao već u nedelju uveče iako je Vašington sve do dana glasanja stajao iza Petra Porošenka.

Pročitajte još: ZELENSKI NA ČELU UKRAJINE: Komičar lako uzeo fotelju Porošenku

Nije sporno da je Zelenski pobedio jer je on od prebrojanih 99 odsto glasova dobio 73,21, a odlazeći predsednik Porošenko samo 24,46 odsto podrške.

Na drugoj strani, u Kremlju, smatraju da je još rano da predsednik Putin čestita Zelenskom pobedu na izborima kao i da se govori o budućoj saradnji.

- U Kremlju se sa poštovanjem odnose prema izboru ukrajinskog naroda, ali Moskva će ocenjivati novog predsednika po njegovim konkretnim delima - izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ipak je izrazio nadu da "postoji šansa da se poboljša saradnja" između dve zemlje, ali da ne treba imati previše iluzija i da mora da se uvaži realnost na istoku Ukrajine.

Pročitajte još: Medvedev o Ukrajini: Postoji šansa za popravljanje odnosa

Zelenski je rekao da će njegov prvi zadatak biti da obezbedi oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika iz istočnih delova zemlje i iz Rusije.

Što se tiče legitimnosti izbora u Moskvi, ističu da je ona dovedena u pitanje zbog toga što oko tri miliona Ukrajinaca koji žive u Rusiji nije moglo da glasa.

Svi ukrajinski mediji naglašavaju da je Tramp u prvom razgovoru sa Zelenskim podvukao nepokolebljivu podršku SAD Ukrajini, suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti u okvirima njenih međunarodno priznatih granica. Američki predsednik je takođe izrazio spremnost da sarađuje sa Zelenskim i po pitanju smanjenja korupcije. Jer, bilo je poznato da je glavna zamerka Porošenku ta što su na zapadu smatrali da je u Ukrajini vrlo visoka korupcija.

Porošenko,Foto AP

Pored Trampa, Zelenskom su u ponedeljak čestitali i Evropska unija, kao i predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Inauguracija novog predsednika bi trebalo da bude u Kijevu 28 maja.

ČESTITKA VUČIĆA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je u ponedeljak čestitku Zelenskom povodom izbora za predsednika Ukrajine.

- Čestitam Vam izbor za predsednika Ukrajine, uz želje za uspeh na odgovornoj dužnosti - navodi se u čestitki. - Želim da i ovom prilikom zahvalim Ukrajini što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Nadam se da ćemo u budućnosti uspostaviti dobre ekonomske veze i saradnju u svim oblastima.