Bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Doskorašnji vicekancelar je za današnji bečki "Kurir" rekao da je razumljivo i logično nepoverenje FPO prema doskorašnjem koalicionom partneru u vladi Narodnoj stranci OVP i Kurcu.

To proizilazi, kako je objasnio, iz odluke Kurca o raskidu koalicije sa FPO i otpuštanja doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla.

"U potpunosti sam saglasan s novim šefom FPO Norbertom Hoferom i Kiklom", naglasio je Štrahe, koji je i dalje ličnost koju slobodarci najviše slušaju.

Pročitajte još - ŠTRAHE I GUDENUS PODNELI OSTAVKU: Austrijska vlada pred raspadom?

On je podsetio da njegovim potpunim povlačenjem, nakon afere na Ibici u koju je bio umešan, više ništa nije sprečavalo nastavak rada vlade.

"Kasnije raskidanje koalicije od strane Kurca i dodatno otpuštanja Kikla izazvalo je nepoverenje u OVP i Kurca", objasnio je Štrahe.

Sebastian Kurc, foto Ap

U ponedeljak, na vanrednoj sednici parlamenta, najavljeno je da će lista "Ject" podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebstijana Kurca, čime bi i šef vlade bio srušen.

Pročitajte još - Štrahe ocrnio i Srbiju

FPO, iako su postojale najave da će glasati protiv doskorašnjeg partnera u vladi, najavljuje da će konačnu odluku tek doneti.

I Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) najavljivala je u više navrata da će glasati za nepoverenje vladi.

Kurc raznim ustupcima pokušava da spase svoju prelaznu vladu, a i predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je političare da se ne ponašaju kao da su u predizbornoj kampanji.

LISTA "JECT“ NAJAVLjUJE ZAHTEV ZA NEPOVERENjE SAMO KANCELARU

Lista "Ject" (Jetzt) najavila je da će u ponedeljak na vanrednoj sednici austrijskog parlamenta podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja samo kancelaru Sebastijanu Kurcu, a ne celoj vladi.

Poslanik i osnivač liste Peter Pilc objasnio je na konfeenciji za medije da je ta stranka već formilisala svoj zahtev za izglasavanje nepoverenja kancelaru.

Druge varijante, kao što je zahtev za izglasavanje nepoverenja celoj vladi, ta lista obija, podvukao je Pilc.

On je apelovao na Slobodarsku partiju Austrije (FPO) da ne podnosi zahtev protiv cele vlade, je bi to bilo usmereno i, prema Pilcu, veoma sposobnog novog ministra unutrašnjih poslova Ekarta Raca.

Za sada je neizvesno da li će opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i FPO, doskorašnji koalicioni partner kanelara Kurca, podneti odvojeno svoje zahteve ili će podržati zahtev liste "Ject".

Moguće je da bi zahtev za izglasavanje nepoverenja celoj vladi mogao biti podržan od strane FPO, što bi srušilo vladu.

Naime, FPO bi time glasali i protiv svojih članova koji su do pre par dana bili u vladi, ali, kako se spekuliše, njihov gnev je pre svega usmeren na šeficu diplomatije Karin Knajsel, koja se nije priključila njihovom povlačenju iz vlade, iako su je slobodarci doveli na tu funkciju.