VAŠINGTON se sprema da bombarduje objekte koji imaju veze sa nuklearnim programom u Iranu.

Vest izraelskih medija koja se poziva na diplomatske izvore u UN uznemirila je u utorak svet, posebno što je, paralelno sa tim, iz SAD najavljeno slanje dodatnih 1.000 vojnika u ovaj region. List "Džerusalem post" precizira da se "radi o forsiranom bombardovanju koje će imati jedan, konkretan cilj", navodeći da su u diskusiji po pitanju eventualnog napada učestvovali predstavnici Pentagona i Trampovi savetnici.

PROČITAJTE JOŠ: IRAN OBJAVIO: Uhapsili smo više agenata CIA, razbijena velika špijunska sajber mreža

List navodi da je ovoj diskusiji u Beloj kući naročito kumovala objava Teherana da će povećati proizvodnju uranijuma. Saopštenje Irana da će u narednih 10 dana probiti ograničenje zaliha uranijuma, određenih nuklearnim sporazumom Teherana sa svetskim silama, znači da je na korak do nivoa dovoljnog za izradu nuklearnog oružja.

Izraelski list ističe da američki predsednik Donald Tramp ne pokazuje entuzijazam za vojno rešenje iranskog problema, ali da može dati pristanak na savet državnog sekretara SAD Majka Pompea. Iranski predsednik kaže:

- Iran neće voditi rat ni protiv jedne zemlje - saopštio je Hasan Rohani.

Pročitajte još - Rohani: Iran neće voditi rat protiv bilo koje nacije

Slanje dodatnog kontingenta vojnika iz SAD na Bliski istok, po rečima v. d. šefa Pentagona Patrika Šanahana, nema za cilj konfrontaciju sa Iranom, "već je to akcija u interesu bezbednosti SAD i saveznika".

- Nedavni iranski napadi potvrđuju ranije informacije da iranske snage i njihovi ljudi od poverenja prete trupama i interesima SAD u svim regionima - tvrdi Šanahan.

Reč je o napadu na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, blizu Ormuskog moreuza. Pentagon je objavio novi set fotografija, od kojih su neke snimljene iz helikoptera američke mornarice, a drugi u blizini trupa japanskog tankera, navodno prikazuje iransko vojno osoblje prilikom uklanjanja neeksplodirane mine sa plovila i tragove, pošto je mina uklonjena. Mada ništa na fotografijama ili pratećim dokumentima ne otkriva dokaze o postavljanju mina na brod, Pentagon tvrdi da je "Iran odgovoran za napad". Iran to demantuje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da ozbiljno shvata nove informacije SAD o odgovornosti Irana: "Postoji visok nivo dokaza o odgovornosti Irana, ali me to neće sprečiti da kažem da moramo da uradimo sve što je moguće da rešimo konflikt na miran način".

RJABKOV: PODSTICANjE RATA

ZAMENIK ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjapkov ocenio je da akcije Vašingtona protiv Irana već dugo imaju za cilj podsticanje rata: "Već izvesno vreme, svedoci smo stalnih pokušaja SAD da pojačaju politički, psihološki, ekonomski i vojni pritisak na Iran. Takve akcije su provokativne i mogu se smatrati samo namernom politkom podsticanja rata", rekao je on.