Meksička vlada je objavila da će raspoređivanje Nacionalne garde duž reke Sučiate, granice s Gvatemalom, biti "stalno", da bi se sprečio ulazak migranata iz Centralne Amerike.

"Raspoređivanje će biti stalno, kao pomoć radu Nacionalnog instituta za migracije", rekao je general Visente Antonio Ernandes, koordinator federalnih snaga na jugu Meksika.

Ernandes je rekao da će Nacionalna garda osim na Sučiati biti poslata i na još 61 tačku ulaska ilegalnih migranata u meksičku državu Čiapas.

Prema njegovim rečima, od početka maja je 20.400 migranata "spašeno" na južnoj granici Meksika a oko 30 krijumčara migranata je uhapšeno.

Pročitajte još - Dogovor SAD i Meksika o sudbini migranata


"Bili bismo veoma neodgovorni ako bi nastavili da ih puštamo da idu u tu avanturu", rekao je general, podsetivši na slučaj salvadorskog migranta koji se prošle nedelje udavio sa dvogodišnjom ćerkom dok je pokušavao da prepliva Rio Grande i stigne u SAD. SAD i Meksiko su 7. juna potpisali sporazum o smanjivanju broja ilegalnih migranata, pre svega Gvatemalaca, Hondurašana i Salvadoraca, koji se kreću ka SAD preko meksičke teritorije.

Meksiko se obavezao da će na granice poslati više od 21.000 policajaca i vojnika.

Sporazum je potpisan posle pretnji predsednika SAD Donalda Trampa da će uvesti carine na svu meksičku robu ako se broj migranata ne smanji.