ZA razliku od turskog seoceta Kalfata, čiji su meštani, uvereni da je novi britanski premijer poreklom iz njihovog mesta, slavili useljenje Borisa Džonsona u Dauning strit, evropski zvaničnici su mu "bacili rukavicu". Dan posle njegovog prvog obraćanja parlamentu, listom su odbacivali njegovu politiku "bregzita".

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je Džonsonu da je sporazum sklopljen sa Terezom Mej najbolja i jedina ponuda EU, a glavni pregovarač za "bregzit" Mišel Barnije poručio je da je ukidanje garancije "bekstopa" između britanskog entiteta Severne Irske i Republike Irske jednostavno neprihvatljivo.

Prema prvim reakcijama, čini se da Džonson ne haje mnogo za primedbe.

- Nijedna zemlja koja ceni svoju nezavisnost i samopoštovanje ne bi mogla da se saglasi sa sporazumom kojim se odbacuju naša ekonomska nezavisnost i samouprava, kao što to čini ovaj "bekstop" - rekao je Džonson.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej njegov stav naziva "veoma beskorisnim":

- Čini se da je Džonson namerno odlučio da postavi Britaniju u koliziju sa EU i Irskom u vezi sa pregovorima o "bregzitu", i mislim da samo on može da odgovori na pitanje zašto to radi - izjavio je Kovenej.

PROČITAJTE JOŠ - Makron pozvao Džonsona u Pariz, razgovaraće o Bregzitu

Džonson je evropskim liderima, ali i vođama britanskih entiteta Velsa, Škotske i Severne Irske, istrajno prenosio svoju poziciju o "bregzitu".

- To znači da će on i dalje biti energičan u traženju sporazuma sa Briselom, ali s obzirom na to da je sporazum tri puta odbijen u parlamentu, on neće proći, što znači ponovno otvaranje razgovora o sporazumu o povlačenju i ukidanju zaštitnog mehanizma za Severnu Irsku - objašnjavao je Džonsonov portparol.

Francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao Džonsona u posetu Francuskoj "u narednih nekoliko nedelja", da o "bregzitu" razgovaraju "u skladu sa zahtevima EU". I nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala Džonsona da uskoro poseti Berlin, ali je njen bliski saradnik, predsednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Rotgen, bio mnogo "ratoborniji":

- Dragi Borise Džonsone, ni hvalisavi govori, ni nasilništvo neće nas naterati da odustanemo od vrednosti EU i jedinstva. Umesto toga ostaćemo razboriti - rekao je Rotgen.

Na Ostrvu, glas su digli predstavnici automobilskog sektora sa upozorenjem Džonsonu da "bregzit" bez dogovora predstavlja egzistencijalnu pretnju za njihovu industriju zbog ogromnih carinskih troškova i poremećaja koji bi ugrozili proizvodnju i podrili poverenje međunarodnih investitora u Ujedinjeno Kraljevstvo. No, tvrdi zagovornici "bregzita" tvrde da će najveća ekonomija Evrope, Nemačka, koja svake godine izvozi stotine hiljada automobila u Britaniju, dati sve od sebe da zaštiti tu trgovinu.

LERI DOBIJA DRUŠTVO

Džonson je nagovestio da će nabaviti psa koji će se u njegovoj kancelariji u Dauning stritu 10 pridružiti mačku Leriju, koji nosi zvaničnu titulu "glavni lovac na miševe vladine kancelarije". Leri je na tu dužnost "imenovan" 2011. godine i nadživeo je dva premijera, Dejvida Kamerona i Terezu Mej.