Britanski premijer Boris Džonson rekao je svom irskom kolegi Leu Varadkaru da će Velika Britanija 31. oktobra izaći iz Evropske unije "bez obzira na sve".

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o Bregzitu ne može ponovo da se otvara i da treba identifikovati "zadovoljavajuće" alternativne dogovore, prenosi Rojters.

Džonson je u telefonskom razgovoru rekao Varadkaru i da bi pitanje takozvanog irskog "bekstopa" po kojem neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Severne Irske, moralo da bude isključeno iz svakog dogovora o izlasku.

Pročitajte još - NOVA REZIDENCIJA BORISA DžONSONA: Zanimljivosti o Danuning stritu 10

U saopštenju iz Dauning strita, kaže se da je Džonson jasno rekao da će vlada pristupiti svim pregovorima odlučno i energično i u prijateljskom duhu i da je njegova želja da napusti EU sa dogovorom, ali da on mora da podrazumeva ukidanje "bekstopa".

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o Bregzitu ne može ponovo da se pregovara i da treba identifikovati "zadovoljavajuće" alternativne dogovore koji bi mogli da zamene "bekstop" u budućnosti, saopšteno je iz službe irske vlade.

Pročitajte još - Ko je Boris Džonson, novi premijer Engleske?

Navodi se i da je Varadkar pozvao Džonsona u Dablin da razgovaraju o Bregzitu i bilateralnim pitanjima uključujcuhi Severnu Irsku.