PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

RATOVI za naftu odavno su zagorčali život ljudima na Bliskom i Dalekom istoku. Rasturene zemlje, svrgnuti režimi, razrušeni gradovi, krize, izbeglice, samo su deo miljea koji prati ovaj fenomen. Sada ceh za "crno zlato" počinje da plaća i Evropa. To, trenutno, najdirektnije osećaju u Francuskoj.

Nedavni napad u Saudijskoj Arabiji, i pored pokušaja da se posezanjem za rezervama i brzom obnovom proizvodnje smanje negativni uticaji, ipak je ponovo inicirao najave povećanja cena goriva na pumpama. Čak iako je reč o svega pola centi, to je praktično dovelo do novog socijalnog bunta u zemlji u kojoj su se kroz istoriju izveštili za vođenje revolucija.


Pročitajte još: (FOTO) "ŽUTI PRSLUCI" NE POSUSTAJU, OPET HAOS U PARIZU: Sukob policije i demonstranata, ispaljen suzavac

Cena goriva bila je ključni povod za izlazak "žutih prsluka" na ulice francuskih gradova krajem prošle godine. Situacija se od proletos poprilično smirila, ali su poznavaoci socijalne scene upozoravali da je potrebna samo iskra, pa da se sve ponovo zapali.

Upravo to se dogodilo u subotu, tokom 45. subotnje pobune otkako su započele, 17. novembra. Najava i minimalnog povećanja cene goriva podudarila se sa obnovom ulične gerile. U Parizu su u subotu ponovo viđene zaboravljene scene urbanog nasilja, nereda, borbe s policijom.

Nekoliko organizovanih i neorganizovanih, dozvoljenih i nedozvoljenih kolona krstarilo je u subotu Parizom. Na više neuralgičnih tačaka u gradu, došlo je do tenzija i sukoba snaga reda s najžešćim demonstrantima.

U subotu je, tako, ponovo počelo da ključa na ulicama. Najžešće je bilo na simboličnom bulevaru Sen Mišel. Slike zapaljenih barikada i vozila, uz odjekivanje dimnih bombi, koje su bile potisnute iz javnog prostora, opet su postale stvarnost.

Na zavođenju reda bilo je angažovano čak 7.500 policajaca, kao za Prvi maj, kada je bio organizovan jedan od najopasnijih skupova. Do prvih popodnevnih sati bilo je preko stotinu uhapšenih.

Gorivo za mnoge predstavlja život, jer automobilom idu na posao, u nabavku, vode decu u školu. Ali nije to bio jedini razlog. Sve im se skupilo. Francuzi se bore i protiv penzijske reforme, sve skupljeg života, vlasti, koja je, po mišljenju demonstranata, odvojena od realnosti.

Klimatske promene takođe su bile razlog za pobunu, a one su opet, na svoj način, vezane za gorivo. U subotu je u Parizu bilo nekoliko različitih manifestacija. Uz "žute prsluke", bila je organizovana i povorka u cilju borbe protiv klimatskih promena, a u nju su se uvukli pripadnici ultralevičarskog militantnog "crnog bloka", čiji je cilj da se sukobljavaju s policijom, ruše državne i kapitalističke simbole. Najviše su i u subotu na meti bile bankarske ekspoziture.

Policajci na ulicama, Foto: EPA

LETNjA PAUZA

Vlasti su se ponadale da bi relativno mirno organizovani samit sedam najrazvijenijih zapadnih zemalja krajem prošlog meseca u Bijaricu mogao da bude pouzdan znak definitivnog spuštanja tenzija. Ali ispostavilo se da je to bilo samo "letnje smirivanje" i da su, bar za sada, bili u pravu oni koji su najavljivali burnu jesen.