Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, kako bi "uvukle Kosovo u NATO" i tamo zadržale svoju vojnu bazu.


U tom kontekstu, Lavrov je podsetio da je pre četiri godine potpisan sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, kojim se garantuju jezička, kulturna i verska prava Srba, prenosi TASS.


"Ova zajednica nije teritorijalno kompaktna - postoji sever, gde su teritorije blizu jedna druge i postoje enklave, koje su takođe deo ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Sporazum je ostao na papiru četiri godine. Sada su u toku pokušaji da se izvrši njegova revizija svim sredstvima, uz aktivno učešće SAD u cilju razvoja situacije u kojoj bi Kosovo moglo da bude uvučeno u NATO, zajedno sa najvećom američkom bazom u Evropi, Bondstilom", rekao je Lavrov na 16. godišnjoj sednici tink tenka iz Moskve "Klub za diskusiju Valdaj".


PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Nema puta u NATO


Lavrov je ranije danas izjavio da SAD i pojedini njihovi evropski partneri nemeravaju da uvuku BiH u NATO.


LAVROV: SAD POKUŠAVAJU DA UVUKU BIH U NATO


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da SAD i pojedini njihovi evropski partneri nemeravaju da uvuku BiH u NATO.


Lavrov je, obraćajući se na 16. godišnjoj sednici tink tenka iz Moskve "Klub za diskusiju Valdaj", ocenio da se na taj način krši odgovarajuća rezolucija Saveta bezbednosti UN, prenosi TASS.


"SAD i neke vodeće zapadnoevropske države zahtevaju da odgovorne bošnjačke i pojedine hrvatske političke partije zauzmu kurs za stvaranje unitarne države u Bosni. Cilj je jednostavan - uvesti Bosnu u NATO. I u tu svrhu, oni pribegavaju raznim manevrima, uključujući reviziju rezolucije Saveta bezbednosti UN", rekao je Lavrov.


Prema Dejtonskom sporazumu, koji je potpisan 14. decembra 1995. u Parizu, BiH sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, i okruga Brčko.